ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Νέες κινήσεις προγραμματίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, που ετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στον 7ο διαγωνισμό Kalamata Olive Awards 2021, ξεπερνώντας τα εμπόδια που δημιουργεί η πανδημία.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «ο διαγωνισμός θ πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που έχει πιστοποιημένη οργανοληπτική ομάδα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Αυτήν τη στιγμή, συλλέγονται τα δείγματα και η τελική προθεσμία έχει οριστεί μέχρι τις 25 Απριλίου. Αυτήν τη χρονιά, υπάρχουν συμμετοχές από την Ιταλία και την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπάρχουν συμμετοχές από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στις νέες κινήσεις του Συνεταιρισμού Καλαμάτας, επισημαίνει:

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το βιολογικό βαλσάμικο ξύδι στην όξυνση και στην τυποποίηση της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών. Το νέο προϊόν που θα περιέχει βαλσάμικο ξύδι, αλάτι, ελιές Καλαμών και αρωματικά είναι συνολικά φτιαγμένο πάνω σε βιολογική βάση μέσα σε γυάλινη συσκευασία των 500 γραμμαρίων». Η κυκλοφορία του αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και, όπως επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος, «ο Συνεταιρισμός Καλαμάτας θα εμπορεύεται και θα τυποποιεί μόνο βιολογικές ελιές».

Εξαγώγιμο προϊόν ο χυμός

Πέρα, όμως, από την προώθηση νέων προϊόντων, ο Συνεταιρισμός Καλαμάτας προχωρά και στην προώθηση νέων συνεργασιών που θα δώσουν διέξοδο στη διάθεση του πορτοκαλιού. «Φέτος, υπογράψαμε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη διάθεση των πορτοκαλιών και υπάρχει προοπτική να συνεργαστούμε για όλα τα είδη των εσπεριδοειδών», επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος και προσθέτει: «Το 90% των προϊόντων που διαθέσαμε για χυμοποίηση μέσα από αυτήν τη σύμβαση είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα».

Η διάθεση των βιολογικών προϊόντων στη χυμοποίηση έγινε σε καλές τιμές και αυτό προδικάζει την επέκταση της συμφωνίας και σε άλλα είδη, όπως τα γκρέιπφρουτ που έμειναν αδιάθετα. Κλείνοντας, ο κ. Αντωνόπουλος τονίζει ότι «ο χυμός της Καλαμάτας είναι εξαγώγιμο προϊόν στις χώρες της Ευρώπης, αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι πολύ καλά».

Πηγή: ypaithros.gr