ΛΑΚΩΝΙΑ. Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/3 μεταξύ Λακώνων καστανοπαραγωγών, του Θανάση Δαβάκη και της υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή, ύστερα από πρωτοβουλία του Λάκωνα βουλευτή.

Όπως έγινε γνωστό, ο Θανάσης Δαβάκης έλαβε επιστολή των καστανοπαραγωγών του Πάρνωνα, στην οποία του έθεταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους λόγω και της πανδημίας. Παράλληλα, ζητούσαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αντιστάθμισμα της σημαντικής απώλειας του εισοδήματός τους.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Λάκωνας βουλευτής ζήτησε από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για να ακούσει απευθείας τα αιτήματα των καστανοπαραγωγών.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών περιέγραψαν ότι η πανδημία COVID-19 έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά οικονομικών χτυπημάτων και δυσκολιών που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, όπως οι ασθένειες που πλήττουν τα κάστανα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού την περίοδο της συγκομιδής, καθώς και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά το ύψος της παραγωγής τους.

Η κα Αραμπατζή, ζήτησε από τους εκπροσώπους των παραγωγών να προσκομίσουν τα στοιχεία της οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί στον κλάδο από την πανδημία, ώστε να αναζητηθεί ο τρόπος ενίσχυσής του, διαβεβαιώνοντας για την πολιτική βούληση που υπάρχει για να γίνει αυτό, επικοινωνώντας μάλιστα προηγουμένως με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η υφυπουργός επίσης ανέφερε πως, με πρόσφατη τροπολογία, όλες οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί λόγω της πανδημίας είναι και αφορολόγητες και ακατάσχετες.

Αναφορικά με τις ασθένειες των καστανόδεντρων, η υφυπουργός είπε ότι σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν σχετικά προγράμματα για την περίοδο 2021 – 2023.

Ο κ. Δαβάκης ευχαρίστησε την κ. Αραμπατζή για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσκλησή του για τηλεδιάσκεψη με τους παραγωγούς κάστανου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθεί το σημαντικό αυτό προϊόν του Πάρνωνα, ενώ θα βρίσκεται σε επαφή μαζί τους για περαιτέρω πρωτοβουλίες.