ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρή Δρίτσα, που αφορά την εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο κ. Χαρίτσης «η πρόσφατη ανακοίνωση για ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας από 5 Απριλίου μέχρι 11 Ιουνίου δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους των περιοχών της νότιο - δυτικής Μεσσηνίας. Το συγκεκριμένο πεδίο βολής βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικές τουριστικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας όπου δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας και αναμένουν την νέα θερινή περίοδο ώστε να επαναλειτουργήσουν και να καλύψουν της ζημιές της περσινής ιδιαίτερα προβληματικής τουριστικής χρονιάς.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και μετά από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, το συγκεκριμένο πεδίο βολής δεν λειτουργούσε ή χρησιμοποιείτο περιστασιακά για πραγματοποίηση µόνο εικονικών βολών και µόνο από εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2. Η εκ νέου όμως ενεργοποίηση του δεν διασαφηνίζεται από το ΥΠΕΘΑ αν θα είναι στο ίδιο πλαίσιο και εκτός της τουριστικής περιόδου, ή θα έχει άλλη επιχειρησιακή χρήση.

Παράλληλα εγείρονται σημαντικά περιβαλλοντολογικά ζητήματα καθ’ όσον η ενεργοποίηση του πεδίου βολής θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, εφ’ όσον η νήσος Σχίζα με την γειτονική της Σαπιέντζα θεωρούνται σημαντικές περιοχές προστασίας της φύσης και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτά τους Υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος:

  1. Θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του το Υπουργείο Άμυνας με την οποία ενεργοποιείται εκ νέου το πεδίο βολής Σχίζας στην αρχή της φετινής νέας τουριστικής περιόδου;
  2. To πεδίο βολής θα παραμείνει ως έχει, για εκπαιδευτικούς δηλαδή σκοπούς με εικονικά πυρά, ή θα αλλάξει η χρήση του;
  3. Πως και με ποιους τρόπους θα προστατεύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου - Κυθήρων το οικοσύστημα των ενταγμένων στο δίκτυο Natura νήσων, Σχίζα και Σαπιέντζα.


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Ερωτήματα και ανησυχία προκαλεί στην τοπική κοινωνία η απόφαση ενεργοποίησης του πεδίου βολής της νήσου Σχίζας Μεσσηνίας»

Η πρόσφατη ανακοίνωση του κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας με την οποία γνωστοποιείται ότι ενεργοποιείται ξανά από τις 5 Απριλίου έως τις 11 Ιουνίου 2021 και πάλι το πεδίο βολής της νήσου Σχίζας, δημιούργησε νέα αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των περιοχών της νότιο-δυτικής Μεσσηνίας εν όψει μάλιστα της νέας τουριστικής περιόδου. Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο πεδίο βολής βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικές τουριστικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας (Μεθώνη-Φοινικούντα-Κορώνη), όπου έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας και αναμένουν την νέα θερινή περίοδο ώστε να επαναλειτουργήσουν και να καλύψουν της ζημιές της περσινής ιδιαίτερα προβληματικής τουριστικής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια και μετά από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, το συγκεκριμένο πεδίο βολής δεν λειτουργούσε ή χρησιμοποιείτο περιστασιακά για πραγματοποίηση µόνο εικονικών βολών και µόνο από εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2.

Παράλληλα η εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό περιβαλλοντολογικό ζήτημα καθ’ όσον θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, εφ’ όσον η νήσος Σχίζα με την γειτονική της Σαπιέντζα θεωρούνται σημαντικές περιοχές προστασίας της φύσης και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή το Υπουργείο άμυνας δεν διασαφηνίζει αν η χρήση του πεδίου βολής θα παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα, περιστασιακά δηλαδή με εικονικές βολές από εκπαιδευτικά αεροσκάφη και εκτός της τουριστικής περιόδου.

Επειδή η εν νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας, στην αρχή της νέας τουριστικής περιόδου, θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και τις τουριστικές επενδύσεις που προγραμματίζονται.

Επειδή η νήσος Σχίζα μαζί με την γειτονική Σαπιέντζα συνιστούν περιοχή προστασίας της φύσης, ενταγμένη στο δίκτυο Natura και η επαναλειτουργία του πεδίου βολής θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

4. Θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του το Υπουργείο Άμυνας με την οποία ενεργοποιείται εκ νέου το πεδίο βολής Σχίζας στην αρχή της φετινής νέας τουριστικής περιόδου;

5. To πεδίο βολής θα παραμείνει ως έχει, για εκπαιδευτικούς δηλαδή σκοπούς με εικονικά πυρά, ή θα αλλάξει η χρήση του;

6. Πως και με ποιους τρόπους θα προστατεύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου - Κυθήρων το οικοσύστημα των ενταγμένων στο δίκτυο Natura νήσων, Σχίζα και Σαπιέντζα.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Δρίτσας Θεόδωρος