ΠΑΤΡΑ. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμμετείχε χθες στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην Πάτρα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Δήμαρχος δήλωσε:

«Η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή μας, δείχνει ότι οι ώρες και οι μέρες είναι κρίσιμες για τη δημόσια υγεία. Άρα, είναι κρίσιμο και το να ληφθούν, έστω και τώρα, μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας.

Πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, επείγει να σωθούν ανθρώπινες ζωές και με δεδομένη την «κατάρρευση» των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης μας, επείγει η επίταξη του μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου της Πάτρας.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το δίκαιο του αιτήματος που κατέθεσε πριν ένα χρόνο ο Δήμος μας, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους υγειονομικούς φορείς, για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε, πως η ανάγκη αυτοπροστασίας και προστασίας των γύρω μας, δε σημαίνει και αποδοχή της πολιτικής που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του και τις φορτώνει εξ ολοκλήρου στις πλάτες του λαού.

Φτάσαμε σήμερα δυστυχώς, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, του ΕΟΔΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρίς να έχει οργανωθεί με κρατική ευθύνη η πρόληψη και η ιχνηλάτηση, να επαφίεται πια στην «ατομική ευθύνη» του καθενός ακόμα και η διάγνωση της ασθένειας!

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η ικανοποίηση του αιτήματος για δωρεάν, με κρατική ευθύνη, μαζικούς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε δομές Υγείας, σε σχολεία, σε μεγάλους χώρους δουλειάς».