ΣΚΑΛΑ. Τη θέση της παράταξης «Νέο Ξεκίνημα» του Δήμου Ευρώτα, αναφορικά με το θέμα της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της, Δημήτρης Νταλιάνης.

Μεταξύ των άλλων, διαπιστώνεται πως, «…Η Ε.Ε. ως Ένωση των Μεγάλων Εισαγωγέων και Εταιρειών, έχει σε ισχύ τη συμφωνία με τις βορειοαφρικανικες χώρες και επιτρέπει εισαγωγές και βαφτίσια ως “Kalamata Olives”».

Επιπλέον αναφέρεται, «…Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν από την στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας αυτομάτως γίνονται Ελληνικά προϊόντα».

Ο κ. Νταλιάνης ζητά:

  • Να κατατεθεί φάκελος όπως προβλέπεται από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στην ΕΕ, για την κατοχύρωση της ποικιλίας Καλαμών ως ελληνικής και το “Kalamata Olives” να είναι συνώνυμο για βρώσιμες μαύρες με φυσικό χρώμα ελιές της ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και μόνο
  • Να απαιτηθεί νομικώς η χρήση της ελληνικής ποικιλίας Καλαμών να γίνεται μετά από έγκριση και εκμετάλλευση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς η ποικιλία Καλαμών που εισήχθη το 2000 στο κατάλογο διεθνών ποικιλιών θα μετατραπεί σε εθνική ποικιλία με αποτέλεσμα να μπορείς ως χώρα να θέσεις μέτρα που θα συμβάλλουν στην απαγόρευση εισαγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Νέο Ξεκίνημα στο Δήμο Ευρώτα» για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», έχει ως εξής:

«Η δημοτική παράταξη Νέο Ξεκίνημα διαπιστώνοντας ότι:

  1. Η κουβέντα που γίνεται για την ΠΟΠ ελιά Καλαμών, επιχειρεί να καλλιεργηθούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους ελαιοκαλλιεργητές, ότι μπορεί να βελτιωθεί η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ζήτηση και τιμές χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των μεγάλων εισαγωγέων και εταιρειών
  2. Η Ε.Ε., ως Ένωση των Μεγάλων Εισαγωγέων και Εταιρειών, έχει σε ισχύ τη συμφωνία με τις βορειοαφρικανικες χώρες και επιτρέπει εισαγωγές και βαφτίσια ως “Kalamata Olives”
  3. Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν από την στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας αυτομάτως γίνονται Ελληνικά προϊόντα.
  4. Το συνώνυμο της ελιάς Καλαμάτας και ελιάς ποικιλίας Καλαμών εισήχθη το 2000 από τον διεθνή οργανισμό ελαιολάδου με την εγγραφή των στο κατάλογο διεθνών ποικιλιών .
  5. Από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ελευθερία” αναφορικά με τον ρόλο προσώπου που είχε την ιδιότητα της νομικής εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, έχοντας παράλληλα τον ρόλο της νομικής συμβούλου του νυν Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τεκμαίρεται ποιοι και πώς προωθούν τα συμφέροντα τους
  6. Ο ρόλος των ΠΕΜΕΤΕ – ΔΕΟΠΕΛ αποκαλύπτεται , και είναι ολοφάνερο πως δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τους Έλληνες παραγωγούς όπως διατυμπανίζουν αλλά μόνο τα ταξικά τους συμφέροντα
  7. Το γεγονός ότι εμείς ως παράταξη στο προεκλογικό μας πρόγραμμα έχουμε δεσμεύσεις για να στηρίζουμε τα συμφέροντα των παραγωγών ελιάς Καλαμών του Δήμου Ευρώτα με μέση ετήσια παραγωγή 15.000 τόνους,


προτείνουμε να διεκδικήσει ο Δήμος Ευρώτα:

  • Να κατατεθεί φάκελος όπως προβλέπεται από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στην ΕΕ για την κατοχύρωση της ποικιλίας Καλαμών ως ελληνικής και το “Kalamata Olives” να είναι συνώνυμο για βρώσιμες μαύρες με φυσικό χρώμα ελιές της ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και μόνο.
  • Να απαιτηθεί νομικώς η χρήση της ελληνικής ποικιλίας Καλαμών να γίνεται μετά από έγκριση και εκμετάλλευση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς η ποικιλία Καλαμών που εισήχθη το 2000 στο κατάλογο διεθνών ποικιλιών θα μετατραπεί σε εθνική ποικιλία με αποτέλεσμα να μπορείς ως χώρα να θέσεις μέτρα που θα συμβάλλουν στην απαγόρευση εισαγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά.
  • Καλούμε σε συστράτευση όλους τους θεσμικούς φορείς και κυρίως τους παραγωγούς, πέρα και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικές, στον κοινό στόχο που είναι η κατοχύρωση της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών ενάντια στα συμφέροντα των εταιρειών εισαγωγέων και της πρακτικής της ΕΕ».