ΠΑΤΡΑ. Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά για το λιανεμπόριο της Πάτρας. Την ίσια στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη εκφράζει αγανάκτηση και απόγνωση.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις τρεις περιοχές.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται σήμερα, αλλά ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η εισήγηση έγινε δεκτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Πάτρα καθώς «υπάρχουν σημεία συνωστισμού που αποτελούν εστία διασποράς, με αποτέλεσμα να γίνονται οι υπαναχωρήσεις στο θέμα των εμπορικών καταστημάτων».

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστή η εισήγηση των ειδικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας με ανακοίνωσή του εξέφρασε αγανάκτηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εμπαιγμό».

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

Τα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό- πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής- ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την επιδημιολογική εικόνα στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

H περιφερειακή ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. «Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, από την ημέρα που η Αχαΐα μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Η αύξηση είναι της τάξεως του 46,89%, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ενδεικτικά ότι από τα 113 ενεργά κρούσματα που είχε η Αχαΐα στις 11 Ιανουαρίου, χθες είχε 1.062. Μέσα στον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 164,29% οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο επιτρέπεται κανονικά και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.