ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. To νησί του Πέλοπα. Αλλιώς Μοριάς. Παλαιά Ελλάδα. Η Πελοπόννησος χερσόνησος της Ελλάδας με έκταση 21.550 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.086.000 κατοίκους. Ηπειρωτική Ελλάδα που χωρίζεται τεχνητά από την Στερεά με τον Ισθμό της Κορίνθου. Συνδέεται επίσης στο Ισθμό της Κορίνθου αλλά και στο Ρίο - Αντίρριο με ένα από τα πιο μεγάλα έργα της σύγχρονης Ελλάδας.

Θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο. Αν όντως ήταν νησί θα ήταν το 3ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει εδώ, σε επτά Νομούς και δύο διοικητικές περιφέρειες. Αργολίδα με πρωτεύουσα το Άργος, Αχαϊα με πρωτεύουσα την Πάτρα, Κορίνθία με πρωτεύουσα την Κόρινθο, Αρκαδία με πρωτεύουσα την Τρίπολη, Ηλεία με πρωτεύουσα τον Πύργο, Λακωνία με πρωτεύουσα τη Σπάρτη και Μεσσηνία με πρωτεύουσα την Καλαμάτα. Καλύπτει το 1/7 της ελληνικής επικράτειας (131,957 τ.χλμ.).

Εδώ και συγκεκριμένα στη Λακωνία είναι ο Ευρωπαϊκός, Βαλκανικός, Ελληνικός Νότος. Το ακρωτήρι Ταίναρο είναι το νοτιότερο ακρωτήρι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη. Το χωριό Κοκκινόγεια είναι το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η Νεάπολη η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Συγκρίνοντας την Πελοπόννησο διαπιστώνει κανείς ότι έχει την έκταση του Ισραήλ αλλά το 1/10 του πληθυσμού.

Η Πελοπόννησος έχει να επιδείξει προϊόντα αγροτικής παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας. Το 60% του ελληνικού ελαιόλαδου παράγεται στην Πελοπόννησο.

Κιβωτός της Ιστορίας. Στη Λακωνία, το χωριό Γεράκι κατοικείται ασταμάτητα 2.500 χρόνια. Δηλαδή από την περίοδο που χτίστηκε ο Παρθενώνας και 479 πριν γεννηθεί ο Χριστός.

Στη Μάνη εντοπίζονται πάνω από 800 πετρόχτιστοι πύργοι και πολλές βυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα!

Σε σπήλαιο της Μάνης βρέθηκαν ………

Απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Το δρυοδάσος της Φολόης στην Ορεινή Ηλεία θεωρείται το μεγαλύτερο δρυοδάσος της Ανατολικής Ευρώπης. Το αυτοφυές δάσος πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή.

Η χλωρίδα της Πελοποννήσου ξεχωρίζει για την ποικιλία και την μοναδικότητά της.

Η έντονη σεισμικότητα της περιοχής έδωσε στην Πελοπόννησο το περίεργο σχήμα της παλάμης.

Τα Κύθηρα είναι ότι απέμεινε από την οροσειρά που κάποτε συνέδεε την Πελοπόννησος με την Κρήτη.

Ο Ψαθόπυργος Αχαΐας είναι το βορειότερο χωριό της Πελοποννήσου, η Σαρωνίδα Τροιζήνας το ανατολικότερο, το Αρκούδι Ηλείας το δυτικότερο και τα Κοκκινόγεια Λακωνίας το νοτιότερο.

Τα Μαγουλιανά Αρκαδίας είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1365 μέτρων και ένα από τα πιο υψηλά στην Ελλάδα.

Στη Βάστα Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία, η Αγία Θεοδώρα. Διαφέρει από όλες τις άλλες αφού επάνω της βρίσκονται 17 δένδρα.

Στην Κυνουρία της Ανατολικής Αρκαδίας ομιλείται μέχρι και σήμερα μια διαφορετική γλώσσα τα τσακώνικα. Γλώσσα προς εξαφάνιση αφού μόνο 300 άτομα την ομιλούν. Διδάσκεται σε σχολείο του Λεωνίδιου κι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την αρχαία Ελληνική.

Στις Βρυξέλες του Βελγίου υπάρχει οδός Πελοποννήσου (Rue du Peloponnes) ενώ ανά τον κόσμο περιοχές ή πόλεις με ονόματα όπως Σπάρτη, Κόρινθος, Ολυμπία . κ.α.

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος στην Ηλεία-Μεσσηνία δείχνει να είναι ο δίδυμος αδερφός του Παρθενώνα αφού μοιάζουν υπερβολικά πολύ! Έχει χτιστεί με πέτρα.

Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου βρίσκεται νότια των Οινουσσών στη Μεσσηνία με πάνω από 5000 μέτρα βάθος.

Η Σπάρτη, μια εκ των δύο ενδοξότερων πόλεων της Αρχαιότητας στη Λακωνία. Το δεσποτάτο του Μυστρά στη Λακωνία επίσης. Η Ανδραβίδα στην Ηλεία, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας υπήρξε πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας (Μοριάς) και έδρα του επισκόπου Ωλένης. Το Ναύπλιο πρώτη πρωτεύουσα της απελευθερωμένης από τους Τούρκους Ελλάδας.

Το 40% του πληθυσμού της Αθήνας έχει καταγωγή από την Πελοπόννησο ενώ οι δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Κορυδαλλού συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Στον Πειραιά υπάρχει συνοικία Μανιάτικα όπου ζουν περισσότεροι Μανιάτες από ότι στη Μάνη και στην Κηφισιά υπάρχει ο Οικισμός των Πελοποννήσιων με οδούς από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου!

Η πεδιάδα Ηλείας-Αχαΐας είναι η 3η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας μετά τη Θεσσαλική και της Θεσσαλονίκης!

Πριν από 100 χρόνια ο Νομός Μεσσηνίας είχε πληθυσμό 300 χιλιάδες κατοίκους και ήταν ο 4ος μεγαλύτερος νομός στη χώρα σε πληθυσμό. Περίπου το 70% του πληθυσμού της Αρκαδίας ζει σε χωριά.

Η Πελοπόννησος έχει ηφαίστειο και αυτό βρίσκεται στα Μέθανα! Εξ ου και το ασυνήθιστο σχήμα της περιοχής. Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης-Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, η γέφυρα της Καζάρμας ή γέφυρα Αρκαδικού χρονολογείται από την Εποχή του χαλκού το 1300 π.χ. Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και η αρχαιότερη που βρίσκεται μέχρι σήμερα σε χρήση.

Μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, ο οποίος εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια, μέχρι την Κυπαρισσία στα νότια. Σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η αχανής ακτογραμμή του και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την Πελοπόννησο ο Λεωνίδας της Σπάρτης, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Από την Πελοπόννησο ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Γκάτσος και ο Σταύρος Ξαρχάκος…

Στην Πελοπόννησο η Ολυμπία, η Επίδαυρος, ο Βυζαντινός Μυστράς, η Αρχαία Σπάρτη.