ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Μετά την μεγάλη καθυστέρηση της Περιφερειακής Αρχής που αφορούν το έργο «Ψηφιοποίηση των χειρογράφων και καταλογογράφηση των εντύπων της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας», σχετική επερώτηση κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Κωνσταντίνα Νικολάκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του έργου: «Ψηφιοποίηση των χειρογράφων και καταλογογράφηση των εντύπων της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με την με αριθμ. 319/2019 απόφαση του, ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας.

Για τη σύμβαση αυτή, είχε ήδη δεσμευτεί το ποσό των 172.500€, με την με αριθμ. Α/Α 2286 απόφαση δέσμευσης.

Η συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση ελήφθη για τη διάσωση του ανεκτίμητου πρωτογενούς αλλά και άγνωστου, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, πολιτιστικού πλούτου που υπάρχει στα αρχεία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Βουλκάνου (η Μονή χτίστηκε τον 17ο αιώνα, όταν το παλιό Βυζαντινό Μοναστήρι του 9ου αιώνα, εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς).

Η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη θεώρησε εξόχως σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό μας το συγκεκριμένο έργο και για το λόγο αυτό αποδέχτηκε αίτημα της Επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κας.Θεώνης Κολλυροπούλου κατόπιν της ένθερμης σύμφωνης γνώμης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, της θετικής απόφασης του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία χορηγήθηκε άδεια έρευνας της ψηφιοποίησης των χειρογράφων και εντύπων με επιστημονικά υπεύθυνη την κα. Θεώνη Κολλυροπούλου.

Μετά την λήψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής από τον κ.Νίκα με την με αριθμ.116/23.3.2020 εισήγηση της δεύτερης (2ης) τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Ιδίων Πόρων, έτους 2020, της Π.Ε. Μεσσηνίας, το ποσό στη συγκεκριμένη σύμβαση μειώθηκε κατά 170.000€ και δεσμεύτηκε μόλις το ποσό των 2.500€ (απόφαση δέσμευσης Α/Α 433/2.1.2020), γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κ.Νίκας δεν επιθυμούσε την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Μετά από έντονες αντιδράσεις της παράταξης μας, ο κ.Νίκας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν απεντάχθηκε και ότι στόχος του ήταν να υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επειδή το έργο αυτό, θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και με δεδομένο ότι με απόφαση του κ.Νίκα (Α/Α 499/4.1.2021), δεσμεύτηκε εκ νέου το ποσό των 172.500€, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου,

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση του έργου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του;