ΑΙΓΙΟ. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών δημιούργησε το δικό της ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο. «Επιδίωξή μας είναι να έχουμε παρουσία σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας από την παραγωγή έως την έκθλιψη, την τυποποίηση, την τοποθέτηση στο ράφι», λέει ο κύριος Σωτηρόπουλος. «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε στη διάθεσή μας ιδιόκτητο ελαιοτριβείο με αποτέλεσμα να προμηθευόμαστε το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς και τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Η επένδυση μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις για το νέο εργοστάσιο ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά τη σταφίδα η Παναιγιάλειος εξάγει πάνω από το 65% της ελληνικής παραγωγής στο συγκεκριμένο προϊόν, προμηθευόμενη τις ποσότητες που συσκευάζει και διαθέτει στην αγορά από την Κόρινθο, την Κρήτη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στο ελαιόλαδο για να καλύψει τις ανάγκες της παραλαμβάνει ποσότητες και από την Λακωνία.

Επηρεασμένες κατά 40% οι εξαγωγές λόγω της Covid-19

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι φετινές πωλήσεις της σταφίδας λόγω της πανδημίας, δεδομένου ότι έχουν περιοριστεί οι διεθνείς πωλήσεις της Ένωσης. «Δεν λειτουργεί η εστίαση, δεν πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι εμφανείς. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη στήριξη του υπουργείου, όπως έχει γίνει ήδη και με άλλες κατηγορίες προϊόντων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ελαιόλαδο. Η μείωση των εξαγωγών μας συνολικά αγγίζει το 40%», εξηγεί ο κύριος Σωτηρόπουλος.

Ο επικεφαλής της Παναιγιαλείου Ένωσης αναφέρει επίσης ότι ο φορέας παρέλαβε μεγαλύτερες ποσότητες σταφίδας το 2020 – πάνω από 11.000 τόνους – σε σύγκριση με το 2019 και προσθέτει ότι η ποιότητα κινήθηκε σε καλά επίπεδα την προηγούμενη χρονιά. Σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο εμφανίζει ανοδικές τάσεις τιμής στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την τιμή παραγωγού να κινείται από 2,75 έως και 3 ευρώ για τη σοδειά που πέρασε.

Στο ελαιόλαδο η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών δραστηριοποιείται με την ετικέτα «Ελίκη», παράγοντας αποκλειστικά έξτρα παρθένο και βιολογικό και στις σταφίδες με την ετικέτα «Farmers Union», διαθέτοντας μαύρη σταφίδα Κορίνθου και σουλτανίνα. Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός κατά το παρελθόν διατηρούσε κατά το παρελθόν εντονότερη παρουσία στα εσπεριδοειδή και κυρίως στο λεμόνι, με τον κύριο Σωτηρόπουλο να αναφέρει ότι λόγω παγετών τα προηγούμενα χρόνια χάθηκε σημαντικό μέρος των καλλιεργειών. «Έχουμε διακόψει πλήρως τις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα, διότι δεν έχουμε διαθέσιμες ποσότητες. Αυτή τη στιγμή αρχίζουν και πάλι να δημιουργούνται λεμονοφυτείες, ούτως ώστε το λεμόνι της Αιγιαλείας να βρει και πάλι το δρόμο που είχε κατά το παρελθόν».

«Ταυτόχρονα στο λεμόνι ερχόμαστε αντιμέτωποι και με τον πόλεμο τιμών της γειτονικής Τουρκίας γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη μας εκεί. Επί του παρόντος διαθέτουμε παρουσία μόνο στην εσωτερική αγορά, καθότι έχουμε σταματήσει να συσκευάζουμε, δεδομένου ότι καθίσταται ασύμφορη η λειτουργία της μονάδας που διαθέτουμε για την συσκευασία των εσπεριδοειδών λόγω του περιορισμένου αντικειμένου δραστηριότητας».