ΣΠΑΡΤΗ. Η Πνευματική Εστία Σπάρτης, πραγματοποιεί τα διαδικτυακά εγκαίνια της Έκθεσης με τίτλο, «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και Μνήμες», στη Στέγη της, Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου, στη Σπάρτη, την Κυριακή, 18/4, στις 19:00.

Τα διαδικτυακά εγκαίνια πραγματοποιούνται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο θα βρίσκονται μόνο οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών και του Δήμου Σπάρτης, οι οποίοι και θα απευθύνουν έναν σύντομο χαιρετισμό.

Με την τήρηση όλων των κανόνων του πρωτοκόλλου για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας.

Στη συνέχεια θα γίνει διαδικτυακή, μέσω του ΖΟΟΜ, παρουσίαση της εικονικής περιήγησης.

Όπως αναφέρουν ο πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Βασίλης Γεωργιάδης, και η γενική γραμματέας, Γιώτα Τριήρη, «…με την έκθεση αυτή, πέραν των άλλων, αναδεικνύεται η ιστορική μνήμη ενός πολλαπλώς σημαντικού μνημείου - τοπόσημου της σύγχρονης Σπάρτης, η εξέλιξή του στον χρόνο και η σχέση του με την πόλη και τους κατοίκους της, μέσα σε ενάμιση αιώνα.

Επιθυμία μας είναι η έκθεση να αποτελέσει αφορμή για την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου για το Μουσείο και για τη σημασία του για την περιοχή, το παρελθόν και το μέλλον της.

Διάλογο που, ούτως ή άλλως, καθίσταται επίκαιρος, λόγω της πρόσφατης πρωτοβουλίας του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, να αναλάβει τις δαπάνες της αναβάθμισης του ιστορικού κτιρίου».

Και συμπληρώνουν:

«Πρόκειται για την Έκθεση που έχει αναπτυχθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 στη Στέγη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, όμως η εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 αφενός την κράτησε μη προσιτή στο κοινό, αφετέρου μας ανάγκασε να προχωρούμε σε αναβολές επί αναβολών των εγκαινίων...

Επειδή, όμως, όπως διαφαίνεται, η πραγματοποίηση διαλέξεων και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία συμμετεχόντων δεν θα καταστεί δυνατή ούτε στο άμεσο, τουλάχιστον, μέλλον, η Εστία, θεωρώντας την επαφή με τον Πολιτισμό και τις Τέχνες στήριγμα -ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς- αποφάσισε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και με την σύμφωνη γνώμη των συνδιοργανωτών, να προχωρήσει στην πραγματοποίηση “διαδικτυακών” εγκαινίων, αλλά και να παράσχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στην Έκθεση –τουλάχιστον μέχρι να γίνει εφικτή η δια ζώσης επίσκεψή της από το ευρύ κοινό».

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Πνευματική Εστία Σπάρτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και το Σωματείου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ», με τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης και της ATLANTIC BULK CARRIES MANAGEMENT LTD.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]