ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με αφορμή την απόφαση δημιουργίας ενός νέου πλαισίου γεωργικής εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η μετεξέλιξη των αγροτών μας σε επαγγελματίες παραγωγούς περνά μέσα από τη διαρκή και στοχευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους. Η κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας, οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, είναι κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας στην εποχή μας.

Η δημιουργία ενός νέου πλαισίου γεωργικής εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, το οποίο απευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Η αποδοχή του αιτήματός μας από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτήσει το εν λόγω εγχείρημα, είναι μια θετική εξέλιξη η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και δίνει το έναυσμα για τη σταδιακή επέκτασή του σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρη Πετρόπουλο για τη συνεργασία αλλά και για την αποδοχή της πρότασής μου, ώστε να συμπεριληφθούν τα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας στις περιοχές υλοποίησης του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.

Τέτοιες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συστηματική και ουσιαστική επιμόρφωση των αγροτών μας, αναδεικνύουν μία ακόμα σημαντική προτεραιότητα για την περιοχή μας: την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας μόνιμης δομής εκπαίδευσης με τη μορφή της Γεωργικής Σχολής για τα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Η περιοχή των Φιλιατρών συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη σχολή ελκυστική και βιώσιμη. Οι άριστες υλικοτεχνικές υποδομές, η συσσωρευμένη τεχνογνωσία, η ανάπτυξη καινοτομίας σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν τα εχέγγυα για την επιτυχία της.

Με τις κατάλληλες συνέργειες και συνεργασίες, πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να το πετύχουμε.»