Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Μαζικός, αγωνιστικός, και πανεργατικός θα είναι ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Λακωνία και ιδιαίτερα στη Σπάρτη.

Σωματεία, Φορείς και Συλλογικότητες από τον χώρο της εργασίας, διατρανώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στο αναμενόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, η ΕΛΜΕ Λακωνίας και η ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, ο «Πλήθων», η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Λακωνίας, η ΔΗ.ΠΑ.Κ. Ν.Μ. Σπάρτης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας από κοινού με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σπάρτης, δίνουν ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, στον προαύλιο χώρο του, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, στις 10:30.

Η ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης

«Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας το συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα αντεργατικά σχέδια που καταργούν το 8ωρο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω.

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Αντλούμε δύναμη από τις αγωνίστριες που δε συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Πάλεψαν ενάντια στις «σειρήνες» της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για να ζήσουν οι ίδιες, τα παιδιά τους, οι μελλοντικές γενιές μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια.

Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δεν ανεχόμαστε ένα χρόνο μετά την πανδημία να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός, το μόνιμο προσωπικό και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου” και χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να νοσηλευθούν, ενώ οι κλινικάρχες αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος των πρωτοκόλλων λάστιχο στους χώρους δουλειάς, της «αυτοδιάγνωσης» και να χρυσοπληρώνουμε για τις προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις.

Δεν δεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή μας από τα παζάρια και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο βαρύς λογαριασμός που μας φορτώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί!

Εμείς πληρώνουμε ακριβά την οικονομική κρίση με τις ζωές μας, με τους νεκρούς μας, με τη διάλυση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος μας

ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα τους αφήσουμε !

Σήμερα τον 21ο αιώνα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

Παλεύουμε για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο αντεργατικό τους τερατούργημα που μας θέλει σύγχρονες σκλάβες και σκλάβους

Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, με βάση τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που :

  • καταργούν το 8ωρο και θεσμοθετούν την 10ωρη δουλειά
  • φέρνουν τις απλήρωτες υπερωρίες
  • επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
  • μονιμοποιούν και θεσμοθετούν την τηλεργασία

Κάνουν και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης ημέρας, το ωράριο και τη ζωή- λάστιχο για την εργαζόμενη. Μας διαλύουν τσακίζοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μας εξοντώνουν, σμπαραλιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία να συνδυαστούν η μητρότητα με την εργασία.

  • Θέλουν να μην προστατευόμαστε από συλλογικές συμβάσεις, αλλά να είμαστε έρμαια των ατομικών συμβάσεων που δήθεν θα προκύπτουν από “ατομική διαπραγμάτευση” και “ατομική επιλογή”. Λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.
  • ΕΕ, κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να βάλουν στο γύψο τους συλλογικούς αγώνες μας, τη συνδικαλιστική μας δράση. Γι’ αυτό προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χτύπημα στην απεργία. Γι αυτό παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων.

Δε θα τους περάσει ! Δε θα μας κλείσουν το στόμα!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το τερατούργημα της κυβέρνησης, που προωθείται και με το καμουφλάζ της «ισότητας των δύο φύλων»

  • Η γονική άδεια για τον εργαζόμενο πατέρα στην πραγματικότητα επιδιώκει να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες, δεν αναιρεί την εργασιακή ζούγκλα! Δεν ανατρέπει την έλλειψη κρατικών μέτρων προστασίας της μητρότητας και φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Όλα αυτά λογαριάζονται ως «κόστος» για το κράτος.
  • Η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας (ILO 190) που ετοιμάζονται να κυρώσουν δεν μας απαλλάσσει από την εργοδοτική βία κι εκβιασμό. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών με τη λογική του κόστους για τις επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη μειωμένη κερδοφορία τους.

Πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας χτίζεται η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν νέο πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ αφορούν την ανάκαμψη των κερδών των εκμεταλλευτών του μόχθου μας!

Πίσω από τα καλυμμένα στόματα τη φετινή Πρωτομαγιά μαχητικά παλεύουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου και όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης».

Η ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Λακωνίας, ΑΔΕΔΥ Λακωνίας

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία.

Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «Ο Πλήθων»

«Η φετινή Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Τόσο η πανδημία της νόσου Covid-19 όσο και η οικονομική κρίση που ακολουθεί διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο τοπίο που θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διασφάλιση των κεκτημένων 135 ετών στον χώρο της εργασίας και του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία, ετοιμάζεται να καταθέσει Εργασιακό Νομοσχέδιο ραμμένο στους νόμους της εργασιακής ζούγκλας με κατάργηση του 8ωρου και του πενθημέρου εργασίας, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με αύξηση υπερωριών, με γενίκευση της τηλεργασίας, με έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» συμμετέχει στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία στις 6 Μαΐου 2021, ημέρα Πέμπτη, και καλεί τα μέλη του στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται από τα σωματεία και τους συλλόγους στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας στις 10:30 π.μ. -τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας- για να δηλώσουμε, από κοινού, την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Η στάση που θα κρατήσει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, θα είναι ο καταλύτης για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης και της αλλαγής του διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη πρόταση οικονομικής πολιτικής».

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ)

«Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλλει 10ωρη εργασία, κατακτήσεις που για να κατοχυρωθούν χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληρούς αγώνες της τάξης μας.

Όλοι στο πόδι! Να δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τις ανατροπές του αιώνα.

Απαντάμε αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για την επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τινάζει στον αέρα τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους και στηρίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Είναι μέτρα με στόχο τη μετατροπή των εργαζομένων σήμερα, των παιδιών μας αύριο σε σύγχρονους σκλάβους.

Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων ότι όλα θα γίνονται μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας.

Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν, όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, σε χιλιάδες ανέρχονται συνολικά οι νεκροί, οι ασθενείς, και οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση, για την εγκληματική της πολιτική που αντιμετωπίζει την υγειά ως εμπόρευμα και οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας.

Απαιτούμε αγωνιστικά να θωρακίσει το σύστημα υγείας ΑΜΕΣΑ με κάλυψη όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, να προχωρήσει σε άμεση και δωρεάν «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για όλες τις ασθένειες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι εργαζόμενοι που πέρσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωση και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, κάνουμε και φέτος δική μας υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων!

Στις 6 Μάη απεργούμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Λακωνίας

«135 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο για “8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο”, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ με εντολή της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην ανατροπή του αιώνα με την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι με κάποιο ρεπό στους επόμενους μήνες.

Η ανατροπή, βέβαια, των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, όπως η προϋπόθεση συμφωνίας με το σωματείο.

Με το νομοσχέδιο αυτό παραδίνουν ελεύθερο και απομονωμένο τον εργαζόμενο για να συμφωνήσει στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση» με τον εργοδότη την απλήρωτη υπερωριακή του απασχόληση.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και το χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Το Σωματείο μας όλο αυτό το διάστημα, εν μέσω πανδημίας, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί.

Πήραμε πρωτοβουλία και καλέσαμε σε συγκέντρωση για την περσινή Πρωτομαγιά στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Κάναμε κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις στο νερό, για την ενίσχυση του δημόσιο τομέα υγείας και του νοσοκομείου Σπάρτης, γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρόσφατα για την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό με δελτία τύπου και υπομνήματα στους αρμόδιους, ήλθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους, εδώ και μεγάλο διάστημα δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή με κάθε πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουμε σταθερά τους συνταξιούχους (κόντρα στις συνομωσιολογικές θεωρίες) για την αξία του άμεσου εμβολιασμού τους.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία του νομού μας.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.)
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ, από 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων.
  • Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τώρα όλα τα αναδρομικά δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ».

Η ανακοίνωση της ΔΗ.ΠΑ.Κ. Ν.Μ. Σπάρτης

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

«Ένας χρόνος πανδημίας. Ένας χρόνος εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας με εκατόμβες νεκρών.

Αποκορύφωση του κυβερνητικού κυνισμού αποτελεί η δρομολόγηση του επικειμένου εκτρωματικού νομοσχεδίου με τις “ανατροπές του αιώνa”, στα εργασιακά θέματα.

Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ώρου στην Ελλάδα, κατάκτηση για την οποία χρειάστηκαν αιματοβαμμένοι σκληροί εργατικοί αγώνες, η κυβέρνηση επιδιώκει την νομοθετική κατάργηση του 8ώρου, την 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την κατάργηση ουσιαστικά του εργατικού όπλου της απεργίας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι στενά συνδεδεμένη και με τον αγώνα που δίνουμε οι εργαζόμενοι στην υγεία για την στήριξη των λαϊκών συμφερόντων, ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, ενάντια στην υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ με στόχο την ιδιωτικοποίηση του και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον να μην γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την άρτια και ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον η απαξίωση και η αποδόμηση του Ε.Σ.Υ να γίνεται το όχημα και το μέσον αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον να μην δημιουργούν 3.500 δημόσιες κλίνες Μ.Ε.Θ, όπως προβλέπεται για την χώρα βάσει επιστημονικών και δημογραφικών κριτηρίων, ενώ εκατοντάδες άρρωστοι κάθε ημέρα παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός Μ.Ε.Θ, την στιγμή μάλιστα που κλίνες παραμένουν κενές στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Δεν ανεχόμαστε πλέον την μετατροπή των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ σε μονοθεματικά, με την αναστολή της λειτουργίας κλινικών, χειρουργείων, ιατρείων, την στιγμή που οι κλινικάρχες θησαυρίζουν, αναλαμβάνοντας επ’ αμοιβή το κατ’ επιβολή και τεχνηέντως μη εξυπηρετούμενο από το Ε.Σ.Υ κλινικό έργο.

Δεν ανεχόμαστε την αυθαιρεσία, τους εκφοβισμούς και τους εκβιασμούς για την ολοήμερη και επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων με την άμισθη ή υποαμοιβόμενη υπερεργασία των υγειονομικών, έτσι ώστε να μην γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

Δεν δεχόμαστε τα κυλιόμενα 12ωρα συνεχούς δουλειάς, τα εβδομαδιαία 60ωρα με την εκβιαστική «συναίνεση» και την ατομική ευθύνη του ιατρού του Ε.Σ.Υ.

Δεν ανεχόμαστε την απορρύθμιση της ζωής μας χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την αποδόμηση της ομαλότητας της ζωής των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος Υγείας αγωνιζόμαστε τόσον μέσα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο πλευρό των αρρώστων υπό δύσκολες συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας, όσον και έξω στην κοινωνία στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού μας.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία στεκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διαφύλαξη του κατοχυρωμένου εργατικού δικαιώματος για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο,

  • κατά της επιβολής της 10ωρης ημερήσιας εργασίας,
  • κατά της κατάργησης της αμοιβής των υπερωριών,
  • κατά της διεύρυνσης της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας»,
  • κατά των ατομικών συμβάσεων εργασίας,
  • κατά της προώθησης της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και της αμφισβήτησης καίριων και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε

  • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου εκτρωματικού νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας: 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Ε.Σ.Υ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του χωρίς αποζημίωση σε κεντρικό κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Ορισμός της νόσησης από CoViD19 ως επαγγελματικής νόσου.
  • Μαζικούς δωρεάν ελέγχους σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους».

Η κοινή ανακοίνωση των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Λακωνίας και Σπάρτης

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας την πάλη μας ενάντια στο ξεκλήρισμα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Να δώσουμε στις 6 του Μάη μαζική απάντηση ενάντια στις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές πολιτικές που προωθούνται από Κυβερνήσεις – ΕΕ. Μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε εκμεταλλευόμενοι όπως και οι εργάτες από τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους.

Παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας! Με οργάνωση και συντονισμό θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματα της επιβίωσής μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.(αφορολόγητο πετρέλαιο)
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]