ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης για την «Επισκευή κτηρίου πρώην Κινηματογράφου Ηλέκτρα για επανάχρησή του ως Πολιτιστικού Πολυχώρου (κινηματογράφου, πινακοθήκης κ.λπ.)" είναι ο Δήμος Καλαμάτας, μετά την προέγκριση της σύμβασης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα & καινοτομία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.043.315,08 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, με διάρκεια εκτέλεσης δέκα πέντε (15) μηνών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Ο δήμος Καλαμάτας προχωράει την ανακαίνιση - επισκευή και επαναλειτουργία του κινηματογράφου "Ηλέκτρα", ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ο κινηματογράφος "Ηλέκτρα" αποτελούσε σημαντική πολιτιστική υποδομή και κέντρο αναφοράς των πολιτών και μέσω της επαναλειτουργίας του. Το κτήριο του κινηματογράφου, αποτελεί ένα συγκρότημα κτιρίων τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικούς χρόνους και ενοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 με συνολική επιφάνεια 1505,32 τ.μ.

Οι εργασίες που θα γίνουν είναι οι έξης:

Στο μονόροφο :

  1. Αντικατάσταση των φύλλων λαμαρίνας με τα οποία έχει γίνει επιστέγαση για την θερμομόνωση.
  2. Oπτοπλινθοδομή με την κατασκευή ενός δρομικού τοίχου σε επαφή με τους υπάρχοντες.
  3. Αποτοίχιση και κατασκευή ωπλισμένου επιχρίσματος στην εσωτερική παρειά του.

Στο διόροφο:

  1. Κατασκευή μανδύα 10cm
  2. Αντικατάσταση του σκελετού επικεράμωσης
  3. Ανακεράμωση
  4. Ενίσχυση του σκελετού
  5. Καθαίρεση της επιστέγασης και όλων των περιττών υλικών
  6. Τοποθέτηση βλήτρων επί του περιμετρικού διαζώματος της τοιχοποιίας
  7. Κατασκευή νέου διαζώματος με ειδική μέριμνα για την στερέωση σε αυτό
  8. Κατασκευή και τοποθέτηση νέων ζευκτών
  9. Κατασκευή και στερέωση στο κάτω πέλμα των τεγίδων
  10. Τοποθέτηση επιστέγασης με πετάσματα τύπου

Επίσης στις παρεμβάσεις ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός και οι υποδομές για κινηματογραφικές προβολές, υποστήριξη θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και οι απαραίτητες κτιριακές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κλιματισμό (θέρμανση – ψύξη με ταυτόχρονο αερισμό), ηλεκτρικές εγκαταστάσεις φωτισμού με LED αλλά και κλασικό φωτισμό ρυθμιζόμενης έντασης, σύστημα πυροπροστασίας με αντλητικό συγκρότημα και διάταξη απομόνωσης σκηνής από την αίθουσα .

ΣΤΟΧΟΣ

O στόχος είναι να δοθεί μια νέα πολιτιστική πνοή στην καρδιά της πόλης, τόσο από τη λειτουργία του κινηματογράφου, όσο και από τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης και παράλληλα θα εξυπηρετηθούν οι πολιτιστικές ανάγκες των πολιτιστικών συλλόγων και οι πολύ επίπεδες δραστηριότητες του Δήμου.

Ο Δήμος Καλαμάτας προκειμένου να καλύψει τις πολυεπίπεδες πολιτιστικές ανάγκες της πόλης, θα ανακατασκευάσει τον κινηματογράφο “Ηλέκτρα”. Ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, σύμφωνα με την 65/2018 Α.Δ.Σ., με τη λειτουργία κινηματογράφου, τη στέγαση παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης και τη χρήση του από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και την πραγματοποίηση λοιπών δραστηριοτήτων του Δήμου Καλαμάτας (σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια). Παράλληλα με την εν συγκεκριμένη πράξη θα αναδειχθεί ένα δημοτικό κτίριο με σημαντική ιστορία και θέση στην πόλη, καθώς ο κινηματογράφος "Ηλέκτρα" κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό τεχνικό έργο για την εποχή.