ΛΑΚΩΝΙΑ. Με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, ζητούν ενημέρωση σχετικά με το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε κοντά στην αποκάλυψη του Ομηρικού Έλους, ύστερα και από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην καρδιά της Λακωνίας.

Η ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Λακωνίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, καλοδιατηρημένος ρωμαϊκός τάφος βρέθηκε στην καρδιά της Λακωνίας, καθώς επίσης και ένας κρυμμένος λαξευτός θολωτός τάφος.

Κατά πάσα πιθανότητα, είναι ενδεχόμενο, στην ίδια περιοχή να βρίσκεται και το Ομηρικό Έλος, το οποίο το αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (ραψωδία β', στίχος 584), ως μία από τις 10 πόλεις, υπό την κατοχή του Βασιλιά Μενέλαου.

Στη θέση Κοκκινιά προσδιορίζεται, βάσει σκόρπιων θραυσμάτων πήλινων αγγείων και του ανεπίγραφου ανδριάντα του Νικοκλή ότι, βρισκόταν η πόλη της Ακραίας, η οποία άκμασε στους προϊστορικούς χρόνους με ιδρυτή τον Ακρίαπο από Σπάρτη.

Λόγω της τοποθεσίας της είχε εμπορική και ναυτική επικοινωνία με άλλες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας. Στην πόλη, δε, υπήρχε ο ναός της μητέρας των Θεών, της Κυβέλης ή Ρέας, που θεωρείτο ο αρχαιότερος στην Πελοπόννησο μεταξύ άλλων όμοιων ναών και πιθανόν, καταστράφηκε, κατά τον σεισμό του 375 μ.Χ. ταυτόχρονα με το υπόλοιπο προς τη θάλασσα τμήμα της πόλης.

Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι βρίσκονται στις βουνοπλαγιές του Πάρνωνα, πάνω από την εύφορη πεδιάδα του Έλους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες αρχαιολογικές εργασίες και ανασκαφές, προκειμένου, αφενός, οι εκτάσεις που αφορούν στις προαναφερόμενες περιοχές να αποκαλύψουν τα προϊστορικά και ιστορικά τους μυστικά, και αφετέρου, να αναδειχθούν και να προβληθούν οι όποιοι περιεχόμενοι αρχαίοι τάφοι εντός τους;».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]