ΜΟΛΑΟΙ. Με επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, του γνωστοποιεί το «ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών και Σωστικών Μέσων στην Κοινότητα της Νεάπολης».

Ο κ. Τριχείλης περιγράφει την επάρκεια του Δήμου Μονεμβάσιας σε υποδομές ώστε να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα και παράλληλα υπογραμμίζει την διαχρονική και ιδιαίτερη σχέση της περιοχής με τη ναυτοσύνη.

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, προσβλέποντας και στη στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αναδεικνύει τα γενικότερα οφέλη που θα αποφέρει στην ευρύτερη περιοχή η ικανοποίηση του αιτήματός του.

Η επιστολή απευθύνεται, επίσης,

  • στον κ. Γ. Πλακιωτάκη, Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,
  • στον κ. Κων/νο Κατσαφάδο, Υφυπουργό Ναυτιλίας, και
  • στον κ. Θ. Βενιάμη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Η επιστολή του Ηρακλή Τριχείλη, ως έχει:

ΘΕΜΑ: ΙΔΡΥΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

κ.κ. Υπουργοί,

Κύριε Πρόεδρε,

Ως Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας θέλω να σας γνωστοποιήσω το ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου μας, για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών και Σωστικών Μέσων στην Κοινότητα της Νεάπολης, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της περιοχής των Βατίκων.

Για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής υποδομής, ο Δήμος μας θα διαθέσει άμεσα για τη στέγασή της, υπάρχον κτίριο επαρκές, κατάλληλο και λειτουργικό, εμβαδού 1.625,97 τμ στην παραλία της Νεάπολης, καθώς και θα συνδράμει σε οτιδήποτε περαιτέρω απαιτηθεί (επισυνάπτεται έντυπο και ψηφιακό υλικό 2,3).

Το κτίριο εκτείνεται σε 3 επίπεδα με 10 αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, 2 αίθουσες Γυμναστηρίου, αίθουσες καθηγητών, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, χώροι υγιεινής κ.λ.π.

Ο γενικότερος πληθυσμός του Δήμου μας (Μονεμβάσια, Νεάπολη, Κυπαρίσσι, Γέρακας, Πλύτρα, Ελιά κλπ) ασχολείται διαχρονικά με τη ναυτιλία, καθώς και των όμορων Δήμων Ελαφονήσου και Κυθήρων.

Ειδικότερα ο Βατικιώτικος πληθυσμός δραστηριοποιείται ανέκαθεν στα ναυτικά επαγγέλματα, πλοίαρχοι, μηχανικοί, επαγγελματίες ναυτικοί, αλιείς κ.α. καταξιωμένοι στο χώρο του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού (κρουαζιερόπλοια, δεξαμενόπλοια, φορτηγά κλπ).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η περιοχή είναι από τις πρώτες Πανελλαδικά (ίσως στη 2η θέση) που αριθμεί τόσους επίσημα ενεργούς και συνταξιούχους ναυτικούς (επισ. 1).

Ο Δήμος μας έχει διαθέσει χώρο ιδιοκτησίας του για την ανέγερση σύγχρονου κτιρίου Λιμεναρχείου Νεάπολης και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες της Α΄ φάσης, καθώς επίσης και ότι λόγω της καταλληλότητας της θέσης έχει επιλεγεί η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης για την τοποθέτηση ενός συστήματος VTMIS.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας, με έδρα τη Νεάπολη, λειτουργεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, διαχειριζόμενο θέματα λειτουργίας και ασφάλειας (ISPS) λιμένων Μονεμβασίας, Νεάπολης, Παλαιοκάστρου, Πούντας Ελαφονήσου, κ.α. καθώς και συνδρομής-συνεργασίας με τις εκάστοτε λιμενικές αρχές σε διαχείριση έκτακτων περιστατικών, πλοίων, σκαφών, μεταναστών κ.λ.π.

Επίσης, σε άμεσα γειτνιάζοντα χώρο βρίσκεται το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης σε ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα που μελλοντικά μπορεί να προσαρτηθεί εφόσον απαιτηθεί.

Επιπλέον λειτουργεί ήδη με επιτυχία και αυξανόμενη συμμετοχή το Τμήμα Ναυτιλιακού Τομέα στο ΕΠΑΛ Νεάπολης (επισ. 4).

Μια τέτοια επιλογή θα έχει σημαντικές ωφέλειες για την περιοχή μας, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο, αλλά και ευρύτερα για την πατρίδα μας.

Είναι άμεσα υλοποιήσιμη, το διαθέσιμο κτίριο είναι κατάλληλο, λειτουργικό και επαρκές, δεδομένου ότι ήδη εξυπηρετούσε 230 μαθητές κατά μέσο όρο την τελευταία 5ετία.

Πιστεύουμε ότι η ικανοποίηση του αιτήματός μας είναι δίκαιη, διότι δεν υπάρχει όμοια Σχολή στην Πελοπόννησο.

Εξάλλου η Πολιτεία ήδη έχει επενδύσει σε μεγάλες πόλεις, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, με δομές (Πανεπιστημιακές Σχολές), αλλά και με μεγάλα έργα υποδομών (Λιμάνια, Αεροδρόμια, Εθνικό Οδικό Δίκτυο κλπ).

Προσβλέπουμε και στην σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αφού εκτός των πλεονεκτημάτων που εμπεριέχει η πρότασή μας και των καλών σχέσεων, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή μας και συνέβαλαν, ο κ. Π. Λασκαρίδης (επίτιμος δημότης τέως Δήμου Βοιών) με την αναπαλαίωση του Φάρου του Κάβου Μαλέα και ο αείμνηστος Β. Κωνσταντακόπουλος (επίτιμος δημότης τέως Δήμου Βοιών) με τη μελέτη της αναπαλαίωσης του Φάρου.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας και σας υπενθυμίζουμε την πρόθεση του Δήμου να συνδράμει σε οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί, προκειμένου να ιδρυθεί η Ακαδημία.

Με εκτίμηση»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις