ΚΑΛΑΜΑΤΑ. «Yποστηρίζω και έχω προ πολλού ταχθεί στην κοινή προσπάθεια όλων των Φορέων του Νομού, για προστασία, με κάθε τρόπο, του ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Μεσσηνίας σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αξία των πωλήσεων γεωργικών τροφίμων και ποτών, των οποίων οι ονομασίες προστατεύονται ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.), ανέρχεται σε 74,76 δισ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

Η ίδια μελέτη καταδεικνύει περίτρανα πως η αξία των πωλήσεων ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι, κατά μέσο όρο, διπλάσια από εκείνη ομοειδών προϊόντων χωρίς πιστοποίηση, με χειροπιαστά οφέλη για τους παραγωγούς, και ολόκληρη την αλυσίδα μεταποίησης και διακίνησης.

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΤΙΤ αποτελούν και βασική πτυχή των εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, γεγονός που διευρύνει την ομπρέλα προστασίας τους, παγκοσμίως, αποτρέποντας τη δόλια χρήση των ονομασιών αυτών και την παραπλάνηση καταναλωτών.

Με απλά λόγια, οι Γεωγραφικές Ενδείξεις προστατεύουν την τοπική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρουν δικαίως παγκόσμιο μονοπώλιο για τις σχετικά μικρές ποσότητες ξεχωριστών Ευρωπαϊκών προϊόντων. Μόνον έτσι, οι αγρότες μας θα έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν την παραγωγή ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων σε μια παγκοσμιοποιημένη και βιομηχανοποιημένη αγορά.

Η ελιά ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωγραφική περιοχή της Μεσσηνίας και την παράδοση του τόπου. Από τις αρχές του 1900, βιβλιογραφικές αναφορές προσδιορίζουν την Μεσσηνιακή ελιά γνωστή ως «Kalamata olive» ως ανώτερη κάθε άλλης, αποδίδοντας το μυστικό στον ίδιο τον καρπό που φύεται στην περιοχή.

Εμπορικό Δελτίο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα του 1917 αναφέρει για την ευρύτερη περιοχή της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ότι KALAMATA OLIVES (δηλαδή ελιές Καλαμάτας) είναι οι μόνες που εξάγονται σε άλμη ή ελαιόλαδο.

Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη έρχεται να καταπατήσει, με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, το ΥΠΑΑΤ μέσω της Υ.Α. Βαγγέλη Αποστόλου, όπου το 2018 αποφάσισε, πως η ονομασία ελιά ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, δεν προέρχεται από το τοπωνύμιο της πρωτεύουσας, της Μεσσηνίας, αλλά αποτελεί γενικό όρο που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ισπανία, αλλά και ολόκληρες γεωγραφικές οντότητες όπως η Ν. Αφρική και Ν. Αμερική.

Οι δε υποστηρικτές της Υ.Α. Αποστόλου, επικαλούνται, πως αδίκως το 1996 η «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ προϊόν, γιατί KALAMATA OLIVES προέρχονταν από παντού στον κόσμο, γεγονός που διαστρεβλώνει την ιστορία και κατάφορα καταπατά την ελληνική παράδοση και πολιτισμική κληρονομιά.

Yποστηρίζω και έχω προ πολλού ταχθεί στην κοινή προσπάθεια όλων των Φορέων του Νομού, για προστασία, με κάθε τρόπο, του ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Ακόμα και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε πρόσφατη αναφορά του στην Καλαμάτα, αναγνωρίζει και δημοσιεύει ξεκάθαρα την αλήθεια, δηλαδή πως στην περιοχή της Μεσσηνίας παράγεται η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ελιά ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, που μέσω της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-ΚΙΝΑΣ προστατεύεται σε ολόκληρη την ΚΙΝΑ.

Ένα παραδοσιακό μας προϊόν, κατάφερε με τη δημοσιότητα αυτή να προσελκύσει εκατομμύρια Κινέζους και να διαφημίζει την ΚΑΛΑΜΑΤΑ, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα ολόκληρη, με μηδενικό κόστος.

Εκφράζω την αντίθεσή μου, στη συνέχιση της καταστρατήγησης, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το ΥΠΑΑΤ και για τη μη κατάθεση τεκμηριωμένων στοιχείων, που έχω ζητήσει με αλλεπάλληλα ερωτήματά μου, στη Βουλή για το θέμα της ΠΟΠ Ελιάς ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Ευελπιστώ, η Ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει ένα οριστικό τέλος, μέσω της εκδίκασης της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ στο ΣτΕ την 1η Ιουνίου, και επιτέλους να αρθεί η απόφαση Αποστόλου του 2018 και να διαγραφεί το συνώνυμο ΚΑΛΑΜΑΤΑ από τον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών FRUMATIS, γεγονός που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα προκαλεί σε ολόκληρη την παραγωγή, Ελληνικής ελιάς Καλαμών».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις