ΣΠΑΡΤΗ. Επίτιμος Δημότης Σπάρτης ανακηρύχτηκε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης σε διαδικτυακή τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2/6.

«”Όταν κάποιος επισκέφθηκε την Σπάρτη και είδε την τιμή που απέδιδαν οι νέοι προς τους μεγαλύτερους είπε, ότι μόνο στην Σπάρτη συμφέρει να γερνά κανείς”. Γι’ αυτό κι εγώ περνώ τόσο πολύ χρόνο κοντά σας», υπογράμμισε ο πολύπειρος Σπαρτιάτης πολιτικός, ευχαριστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, χρησιμοποιώντας ένα Λακωνικό απόφθεγμα από τα «Ηθικά» του Πλούταρχου.

Συγκινημένος ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στην έννοια της πολιτικής την οποία υπηρετεί για 60 μεστά χρόνια.

Είπε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης:

«Πολιτική για τους ασχολούμενους με τα κοινά δεν είναι η ικανοποίηση της ματαιοδοξίας, της φιλοδοξίας, του εγωισμού και ίσως των υλικών αναγκών τους.

Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτά.

Πολιτική κατά το “δόγμα”, που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησα, σημαίνει πάνω απ’ όλα ηθικό χρέος για τον τόπο και τους ανθρώπους. Σημαίνει αγώνας και αγωνία για την εκπλήρωση υπέρτατου καθήκοντος. Σημαίνει να εμπνέεσαι από ιδανικά και να αγωνίζεσαι για αξίες.

Αν δεν ισχύουν αυτά καλύτερα να μην ασχολείσαι με την πολιτική. Αν δεν νοιάζεσαι με αυτόν τον τρόπο για τους ανθρώπους και για τα δημόσια πράγματα, καλύτερα να απέχεις από τα κοινά».

Συμπληρώνοντας με νόημα:

«Κάνοντας βέβαια τώρα το απολογισμό μου καταλήγω στο ότι δεν πέτυχα όλα όσα ήθελα ή πίστευα, όμως πάντα η σκέψη μου ήταν και εξακολουθεί να είναι στο να προσφέρω και να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους, αλλά και δημόσιους φορείς μπορούσα και μπορώ μέχρι και σήμερα»

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξήραν την προσφορά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στη χώρα αλλά και στην πόλη της Σπάρτης.

Σημειώνουμε την πιο πρόσφατη παρέμβασή του στην ενεργή επιμονή του για τη δημιουργία της «Οικίας της Ευρώπης», ενός θαυμάσιου Μουσείου που πλέον αποδόθηκε στο κοινό και στο οποίο εκτίθενται δύο μοναδικά ψηφιδωτά έργα, η «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων».

Δ.Π.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις