Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Καλείται ο Αντιπεριφερειάρχης ή ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ Π.Ε Λακωνίας, να απαντήσουν επίσημα:

«Έχει στατικότητα το κτίριο ή “δώρον άδωρον”;»

Δηλώθηκε ότι δεν υπάρχει στατικότητα. Ισχύσει;

Ψηφίστηκε η μελέτη, αλλά … αβέβαιο το αποτέλεσμα για την κατασκευή του Πυροσβεστικού Σταθμού Κροκεών, προϋπολογισμού 623.153,74 €.

(Ακούστε κι εμάς τους «γραφικούς», ίσως βρείτε λύση στο πρόβλημα, αν υπάρχει πολιτική βούληση).

***

  1. Είναι θετικό ότι ψηφίστηκε η μελέτη (έστω και με καθυστέρηση 2 ετών) για κατασκευή κτιρίου Παιδικού Σταθμού στις Κροκεές και ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Την αβεβαιότητα του αποτελέσματος την ομολογεί η ίδια η προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε και συγκεκριμένα ο όρος:

«Δεσμεύεται ότι ο Δήμος Ευρώτα θα συμβάλλει με ίδιους πόρους στην υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης σε περίπτωση που απαιτηθεί, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης».

(Σημ. Η ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε. στην τεχνική επάρκεια, ας κάνει μια επανάληψη στο ορθό γιατί η αναφορά στο έργο, στο μεν τίτλο ορθό, στο κείμενο λάθος, γιατί η αναφορά του γίνεται … «να αναλάβει την διαδικασία υλοποίησης του έργου με τίτλο “Αναβάθμιση Δικτύου Ύδρευσης Ερμιόνης” αποτελώντας την Τεχνική Υπηρεσία της Δήμου Ευρώτα για το ανωτέρω».... Φυσικά και η Ερμιόνη δεν ανήκει στον Δήμο Ευρώτα!!!).

  1. Το ουσιαστικότερο όμως της αβεβαιότητας του αποτελέσματος είναι το πλαφόν που βάζει το ΥΠΕΣ για τους Δήμους με βάσει τα πληθυσμιακά κριτήρια που για το Δήμο Ευρώτα είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ η μέχρι τώρα προτάσεις του αγγίζουν τα 12 εκατ.
  2. 3. Άρτια η μελέτη (ιδιωτικού μελετητικού γραφείου με κόστος 50.000 ευρώ περίπου) για την κατασκευή του κτιρίου Παιδικού Σταθμού Κροκεών και ορθά χωροθετείται στην θέση «Μπισμπίνι», σε οικόπεδο της Τ.Κ , αρκεί να έχει ληφθεί υπόψη ότι η οικοδομή είναι εντός ή εκτός σχεδίου Πόλης και απαλλαγμένη από περίπτωση δασικής ζώνης.
  3. Στην περίπτωση αίσιου αποτελέσματος και ένταξης για χρηματοδότηση η όλη διαδικασία ολοκλήρωσης της κατασκευής του κτιρίου θα διαρκέσει 3 έως 4 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Έως τότε τι γίνεται;

#ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΤΕΟ ΩΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

***

  1. Μετά τους πειραματισμούς και τις αναποτελεσματικές ακροβασίες όπως τα ακατάλληλα- μεταχειρισμένα λυόμενα , «ατάκτως» τοποθετημένα σε οικόπεδο (Στρατάκη) που δεν ανήκει στον Δήμο, συνεχίζεται η αδιέξοδη πολιτική με δέσμευση ότι θα επαναλειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός στο ενοικιαζόμενο κτίριο που έκλεισε.

-Υπενθυμίζω ότι το ενοικιαζόμενο κτίριο που στεγαζόταν ο Παιδικός Σταθμός έκλεισε γιατί με βάση το νέο Π.Δ. 99/2017 το κτίριο δεν είχε καταλληλότητα και ο ιδιοκτήτης όχι απλά αρνήθηκε να προβεί σε ταυτοποίηση αυθαιρέτων κλπ, αλλά μέσω δικαστικής απόφασης (σ.σ δεν παρευρέθηκε το ΝΠΔΔ στο δικαστήριο) μας εκδίωξε με γνωστές τις επιπτώσεις.

- Υποσχέσεις του τύπου ότι «…θα τα φτιάξει ο Δήμος και θα ισοφαριστούν στα ενοίκια», ξέρουν ότι δεν ισχύει ως παράνομη πράξη, γιατί η ενοικίαση κτιρίου γίνεται μέσω δημόσιας πρόσκλησης διαγωνισμού και το προτεινόμενο κτίριο πρέπει να παραδοθεί ΑΡΤΙΟ σε όλα!!!

-Θα μπορούσε να λειτουργήσει για λίγο χρονικό διάστημα (παράτυπα μεν, δίκαια με ασφάλεια δε) στις αίθουσες του δημοτικού σχολείου αν:

Α) Δεν υπήρχε η ανώνυμη καταγγελία «ευγενούς – ευαισθητοποιημένου πολίτη»

Β ) Υπήρχαν πολιτικά και τεχνοκρατικά αντανακλαστικά για τις προτεινόμενες λύσεις:

  1. Λύση 1η: Το ισόγειο του Δημαρχείου με κατάλληλη διαμόρφωση για Παιδικό Σταθμό, και ταυτόχρονη ενοικίαση κατάλληλου χώρου για στέγαση του ΚΕΠ. Έγινε διαγωνισμός και επαναληπτικός, αλλά η ευαισθησία της Τεχνικής Υπηρεσίας για τις Κροκεές τήρησης όλων ακραίων κριτηρίων δεν επέτρεψε αυτή την λύση, (ενώ η ίδια ευαισθησία δεν επεδείχθη στην fast track ενοικίαση κτιρίου για ΚΑΠΗ χωρίς ράμπες και W.C για ΑμΕΑ που τρία χρόνια τώρα δεν έχει λειτουργήσει!!!).
  2. Λύση 2η: Η υπ’ αριθμ. 15/2-5-2018 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κροκεών έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το ΝΠΔΔ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ» η πρόταση για μεταστέγαση του Παιδικού Σταθμού στο πρώην ΚΤΕΟ Κροκεών (ΑΔΑ: 6ΦΜ1ΟΚΣΣ-ΙΣΦ, 29/30-05-2018),
  3. 8. Λύση 3η: Επί πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάθηκε με εισήγηση μου και έγινε ομόφωνα αποδεκτή:

Α) Χρηματοδότηση και προγραμματική σύμβαση με την ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε για μελέτη κατασκευής νέου κτιρίου Παιδικού Σταθμού.

Β) Αγορά λυόμενων βαριάς κατασκευής με άδεια καταλληλότητας Παιδικού Σταθμού.

Παρά την ομόφωνη απόφαση η χρηματοδότηση στον Προϋπολογισμό του 2019 (Δεκ. 2018) η χρηματοδότηση ήταν μηδενική, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2020 (Δεκ. 2019) η χρηματοδότηση ήταν μόλις 9000 ευρώ!

  1. Τα αιτήματα για οριστική λύση (μελέτη για οριστική κατασκευή νέου κτιρίου) και ενδιάμεση λύση την μεταστέγαση του Παιδικού Σταθμού στο πρώην ΚΤΕΟ Κροκεών με αγορά- τοποθέτηση λυομένων στο εξωτερικό χώρο και επισκευή – παρεμβάσεις για καταλληλότητα στο εσωτερικό του κτιρίου επανυποβλήθηκε από το Τ.Σ Κροκεών και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο.
  2. Αδιάψευτος μάρτυρας το αριθμ. πρωτ : 8251/15.07.2020 αίτημα (και ορθά) του Δήμου Ευρώτα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου με Αίτηση παραχώρησης πρώην ΚΤΕΟ Λακωνίας με πλήρη περιγραφή, όπως «σε πρώτη φάση θα γίνει τοποθέτηση αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ στον προαύλιο χώρο του ΚΤΕΟ» και «Έπειτα θα προβούμε στις απαραίτητες μελέτες ώστε να αγιοποιήσουμε τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις για να υπάρξει μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού».
  3. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανταποκρίθηκε ΑΜΕΣΑ στο αίτημα παραχώρησης με τη χρήση χρησιδανείου (ΑΔΑ: 6ΟΡΣ7Λ1-ΣΞΚ , αρ. αποφ. 1027/30.07.2020.
  4. Πέρασε ένας χρόνος και αντί να ακολουθηθούν οι ομόφωνες αποφάσεις, που δίνουν διέξοδο και άμεση λύση για τον Παιδικό Σταθμό χωρίς ταλαιπωρία των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, η απάντηση της δημοτικής αρχής στο πρόβλημα, ήταν ακατάλληλα μεταχειρισμένα λυόμενα τοποθετημένα σε ξένο οικόπεδο!
  5. Είναι δεδομένο με το Π.Δ 97/2017 αν παρέλθει η επταετία, χωρίς να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ δηλαδή το 2023! Πρέπει χωρίς εντυπωσιασμούς, καταγγελτικούς λόγους και ανέξοδες- αδιέξοδες αερολογίες να προχωρήσει η ενδεδειγμένη και άμεση λύση δηλαδή μεταστέγαση στο πρώην ΚΤΕΟ Κροκεών σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις.
  6. Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί ότι το κτίριο δεν διαθέτει στατικότητα. Στο ερώτημα αυτό πρέπει να δοθεί επίσημη απάντηση τόσο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ευρώτα, όσο και της Περιφέρειας κυρίως όμως από την πολιτική ηγεσία με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Θεματικό Π.Ε Λακωνίας αν δηλαδή το κτίριο που παραχώρησε διαθέτει στατικότητα και καταλληλότητα.
  7. Άμεσα λοιπόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν χρέος να υλοποιήσουν άμεσα τις αποφάσεις τους, αλλιώς θα είναι όλοι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ στην παρατεταμένη στασιμότητα της ΜΗ λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Κροκεών.

Ο διάλογος γίνεται για να βρεθούν λύσεις χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις που θα την πληρώσουν τα μικρά παιδιά και οι οικογένειες τους, χωρίς να έχουν ευθύνη!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις