ΣΚΑΛΑ. Την ανάγκη δίκαιης και οριστικής επίλυσης στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή «Αφανιά - Κρεβατά» της Σκάλας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 11/6, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης.

Πρόκειται για αίτημα που βρίσκει ομόφωνα σύμφωνη την τοπική κοινωνία, τη δημοτική διοίκηση και όλους τους θεσμικούς φορείς.

Όπως τονίζει ο κ. Αραχωβίτης, εδώ, «…δεν πρόκειται για περίπτωση αυθαίρετης καταπάτησης δημόσιας γης αλλά για ακίνητα που είτε ανέκαθεν ανήκαν σε ιδιώτες, είτε για ακίνητα που παραχωρήθηκαν μέσω μιας διαδικασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εδώ και 60 χρόνια.

Τα οικόπεδα μάλιστα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν οικοδομηθεί και αποτελούν τις κύριες κατοικίες μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Σκάλας».

Να ανασταλούν οι αγωγές που έχουν ασκηθεί στους ιδιοκτήτες από το Ελληνικό Δημόσιο

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων ο κ. Αραχωβίτης:

«Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αναστείλει τις αγωγές που έχει ασκήσει στους ιδιοκτήτες και να δώσει μια δίκαιη λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, φροντίζοντας παράλληλα να μην υπάρξει κατάχρηση και επέκταση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης σε αυθαίρετες καταπατήσεις.

Εμείς θα πιέσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Το κείμενο της Ερώτησης

Θέμα: Ανάγκη δίκαιης επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος της περιοχής «Αφανιά - Κρεβατά» Σκάλας, του Δήμου Ευρώτα

Οι κάτοικοι της περιοχής της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα και συγκεκριμένα όσοι έχουν ακίνητα στην περιοχή «Αφανιά - Κρεβατά» αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών, μετά την εγγραφή των ιδιοκτησιών τους και την ολοκλήρωση της 3ης φάσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τα ακίνητα αυτά αποτελούν τόσο αγροτεμάχια όσο και οικόπεδα. Τα οικόπεδα μάλιστα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν οικοδομηθεί και αποτελούν τις κύριες κατοικίες μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Σκάλας. Τα ακίνητα αυτά, εμφανίζονται στο όνομα του κάθε ιδιοκτήτη στο Εθνικό Κτηματολόγιο μετά από σχετική δήλωσή του κατά το στάδιο της κτηματογράφησης. Όμως το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε κατά των κατοίκων αγωγές με τις οποίες διεκδικεί τα εν λόγω ακίνητα υποστηρίζοντας ότι του ανήκουν και ότι έχουν καταπατηθεί.

Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για περίπτωση αυθαίρετης καταπάτησης δημόσιας γης αλλά είτε για ακίνητα που ανέκαθεν ανήκαν σε ιδιώτες είτε για ακίνητα που παραχωρήθηκαν μέσω μιας διαδικασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εδώ και 60 χρόνια. Στα περισσότερα δε από αυτά τα ακίνητά οι κάτοικοι της Σκάλας έχουν οικοδομήσει νόμιμα, έχουν δανειοδοτηθεί, μεταβιβάσει, καταβάλλει φόρους και εν τέλει διαθέτουν έγγραφα και πράξεις του ίδιου του Δημοσίου.

Με τη κτηματογράφηση αναδείχθηκαν οι παθογένειες και εκκρεμότητες του ελληνικού κράτους.

Ως εκ τούτου, η ανεύρεση δίκαιης λύσης βρίσκει ομόφωνα σύμφωνη την τοπική κοινωνία, τη δημοτική διοίκηση και όλους τους θεσμικούς φορείς και για αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από την Κυβέρνηση.

Επειδή από την εκπόνηση του εθνικής σημασίας έργου του Εθνικού Κτηματολογίου αναδεικνύονται πλείστα ιδιοκτησιακά θέματα, όπως αυτό των περιοχών της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα που προκύπτουν από τη διεκδίκηση εκ μέρους του Δημοσίου ακινήτων, τα οποία το ίδιο το Δημόσιο σε πολλές περιπτώσεις είχε παραχωρήσει στους ιδιώτες.

Επειδή η άσκηση αγωγών από το ελληνικό δημόσιο για ιδιοκτησιακά θέματα που θεμελιώνονται από μεταγενέστερες πράξεις του ίδιου του ελληνικού δημοσίου δεν είναι ορθός και δίκαιος τρόπος αντιμετώπισης των παθογενειών και των εκκρεμοτήτων του ελληνικού κράτους.

Επειδή απαιτείται μια δίκαιη λύση προς όφελος των κατοίκων της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα αλλά και άλλων περιοχών με τέτοια αναδεικνυόμενα ιδιοκτησιακά θέματα, είναι δε ευθύνη της πολιτείας μια ρύθμιση που θα επιλύσει προς όφελος των κατοίκων το ανακύψαν ιδιοκτησιακό θέμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση του θέματος προς όφελος των κατοίκων της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα στη περιοχή «Αφανιά-Κρεβατά» επί των ακινήτων που κατέχουν επί σειρά ετών και που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό, φροντίζοντας παράλληλα να μην υπάρξει κατάχρηση και επέκταση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης σε αυθαίρετες καταπατήσεις;
  • Προτίθεται να αναστείλει τις αγωγές που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο στους κατοίκους με ιδιοκτησίες στη περιοχή «Αφανιάς-Κρεβατά» Σκάλας του Δήμου Ευρώτα;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις