ΣΠΑΡΤΗ. Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου διαχωρίζει τη θέση της μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα να παραμένουν απλήρωτοι 76 εργαζόμενοι στον Δήμο Σπάρτης. Ως εκ τούτου όλη η ευθύνη μεταφέρεται στον επικεφαλής του Δήμου, δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, που πρέπει να δώσει πιο πειστικές απαντήσεις για την αιτία που στερεί στους 76 εργαζόμενους τον μισθό τους.

Όπως προκύπτει από τις εξηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ο «αδύναμος κρίκος» βρίσκεται τελικά στον Δήμο Σπάρτης αφού οι Προϊστάμενοι στους Φορείς και στις Υπηρεσίες του δεν ολοκλήρωσαν τα προβλεπόμενα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την μισθοδοσία των εργαζόμενων.

Ωστόσο, 76 συμπολίτες σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα και κάθε άλλο παρά ομαλή και ωφέλιμη συνεργασία έχουν με τον Δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόμενοι έχουν αποτανθεί στις αρμόδιες αρχές και φορείς ενώ ας σημειωθεί ότι κανένα παρόμοιο πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε σε άλλους δήμους της Λακωνίας. Εντύπωση προκαλεί και η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.

Στο Δήμο Σπάρτης απασχολούνται 76 ωφελούμενοι προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα κατόπιν της 4/2020 Δημόσιας Πρόσκλησης ΟΑΕΔ, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Με αυτούς τους εργαζόμενους ο Δήμος εκτελεί έργο το οποίο μάλιστα συχνά αξιοποιεί και πολιτικά. Για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του προγράμματος, σημειώνεται ότι πρέπει να τηρούνται παρουσιολόγια για την απασχόληση των ωφελούμενων, υπογεγραμμένα από τους ίδιους και τους υπεύθυνους προϊσταμένους τους στον Επιβλέποντα Φορέα ή /και στην Υπηρεσία Τοποθέτησης. Τα ΚΠΑ2 άμεσα με την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών δημιουργούν τις λίστες πληρωμών των ωφελούμενων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, «τα δικαιολογητικά του μηνός Μαϊου δεν υποβλήθηκαν εντός της προθεσμίας, γιατί κατά τον έλεγχό τους από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και λάθη σε ορισμένα παρουσιολόγια (π.χ ως προς την έναρξη και παρακολούθηση της υποχρεωτικής τηλεκατάρτισής τους) . Έτσι τα παρουσιολόγια επιστράφηκαν στις υπηρεσίες τοποθέτησής τους προκειμένου να διορθωθούν και στη συνέχεια, αφού επανελέχθησαν, εστάλησαν στο ΚΠΑ2, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της μισθοδοσίας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να αποκλίνουν από τα οριζόμενα της Δημόσιας Πρόσκλησης ενώ είναι ξεκάθαρο πως η καθυστέρηση δεν αποτελεί υπαιτιότητα της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου».

Η Οικονομική Υπηρεσία καταλήγει με μια διαπίστωση - υπαινιγμό που εκθέτει ακόμα περισσότερο τον Δήμο Σπάρτης αναφέροντας ότι «η τήρηση της νομιμότητας συνιστά πάντα κύριο μέλημα» της Οικονομικής Υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι λοιπόν, όπως αναφέρουν, έχουν κάθε δικαίωμα να υποθέσουν ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα μέσα σε ένα Οργανισμό, όπως ο δήμος Σπάρτης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, τη ζωή τους αλλά και για τους πολίτες του δήμου, εν γένει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις