ΣΠΑΡΤΗ. «…η πρωτοβουλία για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων ανήκει σε ιδιωτικούς φορείς», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην απάντησή του σε Ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, Απόστολου Αβδελά και Κων/νου Χήτα, οι οποίοι ζητούσαν χωροθέτηση και δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στη Σπάρτη.

Στην απάντηση επίσης τονίζεται:

«Ειδικότερα, η πρωτοβουλία ανήκει σε Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), η οποία έχει υποχρεωτικά τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας και αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου».

Καταλήγοντας:

«Τονίζουμε ότι για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, δεν έχει στην παρούσα φάση υποβληθεί καμία ανάλογη αίτηση, ούτε και έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον».

Αναλυτικά η απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη στην Ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, περί χωροθέτησης και δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στη Σπάρτη:

«Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του ν.3982/2011, Α'143, (ο οποίος αντικατέστησε το ν.2545/1997) και ειδικότερα το αρ.45 αυτού, η πρωτοβουλία για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων ανήκει σε ιδιωτικούς φορείς.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία ανήκει σε Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), η οποία έχει υποχρεωτικά τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας και αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου για την εγκατάσταση των δραστηριοτήτων του άρθρου 43 του ν.3982/2011.

Η έναρξη της διαδικασίας γίνεται με υποβολή αίτησης της ΕΑΝΕΠ προς την Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, με συνημμένο φάκελο δικαιολογητικών.

Τονίζουμε ότι για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, δεν έχει στην παρούσα φάση υποβληθεί καμία ανάλογη αίτηση, ούτε και έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον».

Η Ερώτηση Απόστολου Αβδελά και Κων/νου Χήτα

Θέμα: «Ανάγκη χωροθέτησης και δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Σπάρτη»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, η Σπάρτη παραμένει εγκλωβισμένη στην πολιτική της απλής αστικής διαχείρισης και εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να καταστεί μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη με οραματικό σχεδιασμό.

Σήμερα, 23 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα διαθέτουν μια θεμελιακή και ακαταμάχητη υποδομή ανάπτυξης, που είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) και τα Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙ.ΠΑ.).

Οι Βιομηχανικές Περιοχές και τα Βιομηχανικά Πάρκα δημιουργήθηκαν με βάση τον Ν.2545/1997, σε ένα πλαίσιο Συμφωνίας Ανάπτυξης των Δήμων με τους πολίτες, με τις επιχειρήσεις και με τους κοινωνικούς φορείς. Υπάρχουν, πλέον, τα κατάλληλα εργαλεία και παραδείγματα, που αποτελούν μονόδρομο για τον Δήμο Σπάρτης, ώστε να προχωρήσουν κατάλληλες λύσεις, οι οποίες θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την περιοχή.

Εν ολίγοις, βλέποντας τα παραδείγματα άλλων πόλεων, πραγματικά, απορούν οι κάτοικοι της Σπάρτης, γιατί ο τόπος τους παραμένει σε χρόνια αδράνεια, στασιμότητα, μαρασμό και υπανάπτυξη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να εξετάσετε το ως άνω αίτημα, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που σας αναλογεί και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπουν σε τροχιά υλοποίησης η χωροθέτηση και η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής στην Σπάρτη, με στόχο να καταστεί η τελευταία μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη, με οραματικό σχεδιασμό, που θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις