ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του σπουδαίου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, παρουσιάζεται στην Πλατεία Χρυσαφίτισσας, στην Κάτω Πόλη του Κάστρου Μονεμβασίας.

  • Την Κυριακή 18/7, στις 21:00 και
  • Τη Δευτέρα 19/7, στις 21:00

Το πλαίσιο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ο θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» καλεί για 2η χρονιά το κοινό σε μία γιορτή της Τέχνης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνδέοντας την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό.

Τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικής αξίας φιλοξενούν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με 140 δράσεις πολιτισμού σε 66 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού.

Γιάννη Ρίτσου, Η σονάτα του σεληνόφωτος

Πρόκειται για μια παραγωγή του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Μουσικής Τέχνης και του Πολιτισμού «ΤΡΟΠΟΣ», όπου ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) «Η σονάτα του σεληνόφωτος» συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση.

Τον ρόλο της «Γυναίκας με τα Μαύρα» διαβάζει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου με τη συνοδεία της Ορχήστρας Δωματίου Εγχόρδων Οργάνων.

Μια γυναίκα αναπολεί τη ζωή της μέσα από τις αναμνήσεις της. Την επισκέπτεται ένας φανταστικός νεαρός άντρας και ξεκινάει μια εξομολόγηση της ζωής που πέρασε. Μιας ζωής με στιγμές φωτεινές αλλά και σκοτεινές. Ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις και εικόνες. Ο άντρας δεν της απαντά ποτέ. Παραμένει σιωπηλός, όπως σιωπηλά παραμένουν όλα γύρω της πια.

Αυτό το βαθύτατα λυρικό και ερωτικό κείμενο παρουσιάζεται με τη μουσική του Θοδωρή Λεμπέση και την ερμηνεία της Ορχήστρας Δωματίου. Ένα κείμενο εμβληματικό της πρόθεσης του ποιητή να, «…ξανακάνει την ποίηση να βλέπεται και να ακούγεται…», όπως ο ίδιος έλεγε.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Όλια Λαζαρίδου

Μουσική σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Σολίστ: Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα)

Συνοδεύει η Ορχήστρα Δωματίου Εγχόρδων Οργάνων: Στάθης Λασκαρίδης & Αγόρας Κλεόδωρος (βιολί 1), Βαγγέλης Ζαραλής & Μανώλης Ζαραφωνίτης (βιολί 2), Λεωνίδας Γρηγορόπουλος (βιόλα), Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο), Γιώργος Ρούλος (μπάσο)

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Μέγιστος αριθμός θεατών: 100

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Υποχρεωτική η προκράτηση θέσεων

Η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική και για την εξασφάλισή τους μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://digitalculture.gov.gr/2021/07/giannis-ritsos-i-sonata-tou-selinofotos-olga-lazaridou-platia-chrisafitissas-kastro-monemvasias/

Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α., και τον κανόνα της απόστασης του 1,5 μέτρου για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή στο χώρο της εκδήλωσης.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις