ΜΥΣΤΡΑΣ. Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής ανακοινώνει την Γ΄ συμπληρωμένη έκδοση (Μάρτιος 2021) της εργασίας του Γιώργου Ν. Δερμάτη, Δρος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve και μέλους του Δ.Σ. της, με τον τίτλο: «Το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως και οι απαρχές του Ελληνικού Κράτους 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Τι προηγήθηκε

Κορυφαίες προσωπικότητες της πνευματικής και πολιτικής ζωής της χώρας, αλλά και απλοί πολίτες, σε επικοινωνία που είχαν με την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, εξέφρασαν τα πολύ θετικά τους σχόλια για την προηγούμενη έκδοση αυτής της πρωτοποριακής επιστημονικής εργασίας.

Αποδέχθηκαν την άποψη του συγγραφέα για τον συσχετισμό του Δεσποτάτου του Μυστρά - Μορέως με την Επανάσταση του 1821, επομένως και με την επέτειο των 200 χρόνων, επισήμαναν την εξαντλητική τεκμηρίωση με την παράθεση και ερμηνεία λησμονημένων αξιόπιστων ιστορικών πηγών, το πνεύμα γραφής της ιστορικής αφήγησης και επικρότησαν τις προτάσεις, που αναπτύσσονται.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του βιβλίου ενισχύονται ακόμη περισσότερο με τη συμπληρωμένη Γ΄ έκδοση, που δίνεται στην κυκλοφορία.

Το βιβλίο

Το βιβλίο είναι μεσαίου σχήματος 17Χ22 εκ. και αποτελείται από 128 σελίδες. Το εξώφυλλο κοσμεί ο πίνακας «Ο ποιητής και ο ήρωας», έργο του μεγάλου ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, για την ευγενική παραχώρηση του οποίου η Εταιρεία ευχαριστεί την κόρη του, κυρία Ερριέττη Εγγονόπουλου.

Στον πρόλογο του συγγραφέα, διαβάζουμε:

«Το πρώτο μέρος... αφορά στο εθνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως, των απαρχών του Ελληνικού Κράτους, εδραζομένου στη λαϊκή αυτοπεποίθηση, η οποία συνδέεται με την πνευματική πρωτοπορία του τόπου (που συνέβαλε στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση) και την πολιτική ηγεσία του∙ από τη μιαν άκρη του νεοελληνικού πολιτικού χρόνου, το Δεσποτάτο του Μυστρά-Μορέως, «ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι έρμο», όπως φαίνεται από το διάβα των αιώνων της σκλαβιάς, και από την άλλη η συνέχειά του, το 1821, η επαναστατική πράξη-έκρηξη της γενικής θέλησης (volonté générale) του ελληνικού λαού, «δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν» [Οι στίχοι από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Δ. Σολωμού]...

Με την παράθεση αξιόπιστων ιστορικών πηγών εμβαθύναμε περαιτέρω σε παλαιότερες επεξεργασίες μεγάλων ιστοριογράφων και προσπαθήσαμε να συμβάλουμε σε μια νέα σύνθεση... το δεύτερο μέρος αφορά σε προτάσεις εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με το αναγεννησιακό πνεύμα του Δεσποτάτου και σε αυτές που αναφέρονται, ως συνέχεια, στην τεράστια συμβολή της Μάνης – από το 1463 – και ευρύτερα της Λακωνίας και της Πελοποννήσου στους αγώνες του ελληνικού λαού, οι οποίοι κορυφώνονται με την Επανάσταση του 1821, για την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας. Από το ιστορικό πνεύμα του τόπου να «φωτίσουμε» έναν άλλο «τόπο» του πνεύματος, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον...».

Το βιβλίο διατίθεται:

  • Αθήνα, Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει», οδός Ακαδημίας 32, τηλ. 210-3388054
  • Σπάρτη, Βιβλιοπωλείο Δωρικόν, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 34 Σπάρτη, τηλ.: 27310-26120

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο. Η καταγωγή του είναι από τη Λακωνία (χωριό Δερματιάνικα στα Βάτικα, με ρίζες στον Κότρωνα της Μάνης και τη Σπάρτη), με την οποία από παιδί και μέχρι σήμερα διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς.

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Σήμερα μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το Ε.Μ. Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) για τη δημιουργία του ευρωπαϊκής εμβέλειας Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου και την ανάδειξη των Αρχείων των μεταλλευτικών –μεταλλουργικών εταιρειών της περιοχής (και τα δύο έργα είναι ήδη σε εξέλιξη). Ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, τώρα μέλος του Δ.Σ. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της χώρας μας και του εξωτερικού. Η διδακτορική του διατριβή Λαύρειο το Μαύρο Φως. Η Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Βιομηχανία στο Λαύρειο, 1860-1917, Ελληνική και Ευρωπαϊκή διάσταση, Louvain-La-Neuve (1994-1999), είναι έκδοση του ΤΠΠΛ-Ε.Μ. Πολυτεχνείου, 2003 και παρουσιάσθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος (Αθήνα, 17/12/2003).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις