Μέρος Ά

ΛΑΚΩΝΙΑ. Ανέκαθεν ο Μυστράς, η καστροπολιτεία με τις Βυζαντινές Εκκλησίες και τα δίπατα αρχοντικά προσέλκυε το ενδιαφέρον. Μια αυτοκρατορία «ακούμπησε» στον Μυστρά και αυτοκράτορες, πρίγκιπες και δούκισσες ξημέρωναν και νύχτωναν μέσα στα τείχη του. Στις σάλες των παλατιών, στις εκκλησίες και στα ξέφωτα. Πλούτη και μεγαλεία ακμή και ανάπτυξη γνώρισε η καστροπολιτεία.

Για χρόνια πολλά αυτός ο τόπος έμενε αναξιοποίητος και ουσιαστικά ανεξερεύνητος. Η φήμες πολλές, οι παραδόσεις επίσης και η φαντασία καλπάζει πάντα ανάμεσα στα πέτρινα σοκάκια και στις βουβές καμάρες.

Κι όμως ο Μυστρά θα μπορούσε να «χρυσώσει» όλη την Λακεδαίμονα αν αυτή αποφάσιζε να τον αξιοποιήσει.

Ήρθε το 2021 για να αποφασίσει η Μεσσηνία μέσα από την τουριστική πολιτική που χαράσσουν οι ιδιώτες να μπει ο Μυστράς στο επίκεντρο. Δρόμοι ξάφνικα καταλήγουν στον Μυστρά εξυπηρετώντας τις ανάγκες μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και όχι των νομών. Ο Μυστράς προτείνεται ως πρώτος προορισμός ξενάγησης σε όσους αναζητούν βιωματικό τουρισμό στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Μεσσηνία(!) Σε φυλλάδια ξενοδοχείων αλλά και στο τουριστικό marketing ο Μυστράς είναι πρώτος και καλύτερος… και ας απέχει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ενώ από την Σπάρτη μόνον 5…

Ο Μυστράς είναι βασικό κίνητρο στο τουριστικό προϊόν. Αυτό λογικά θα έπρεπε να σημαίνει έκρηξη ανάπτυξης στο χωριό του Μυστρά. Παρ΄όλα αυτά το χωριό πολύ λίγα απ’ αυτά απολαμβάνει. Λίγα νιώθει και ακόμα λιγότερα προσμετρά. Κάτι αλλόκοτο συμβαίνει. Κάπως περίεργα αξιοποιείται ο Μυστράς. Λες και όσοι περνούν για να τον δουν δεν ακουμπούν καθόλου τον νέο Μυστρά και τη Σπάρτη. Τυχαίο; Ομάδες από κρουαζερόπλοια ή από τα μεγάλα συγκροτήματα της Μεσσηνίας, πτήσεις που καταλήγουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, σύνεδροι και φιλοξενούμενοι VIP, ξεναγούνται στον Μυστρά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται τόσο κοντά στη Σπάρτη αλλά και πόσο φιλικός είναι ο νέος Μυστράς…

Ποιος σχεδίασε άραγε έτσι την ανάπτυξη; Ποιος «πουλάει» τον Μυστρά χωρίς να ρωτά τον τόπο του; Ποιος τολμά να εξαργυρώνει αυτό το «χρυσάφι», μέσα κυρίως από δημόσιες υποδομές, όπως οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, χωρίς να αποδίδει τίποτα ή ελάχιστα στον τόπο και την κοινωνία του Μυστρά;

Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει συγκριτικό πλεονέκτημα καταλαβαίνουν γιατί ο Μυστράς αποτελεί επιχείρημα της Μεσσηνίας και όχι της Λακωνίας. Και το λάθος δεν είναι των Μεσσήνιων αλλά των Λακώνων.

Όσοι αντιλαμβάνονται την μοναδικότητα και την δυναμική ενός τέτοιου μνημείου δεν θα το αφήσουν σε ιθαγενείς… ή σε ανύποπτους πολίτες που ακόμα εμπιστεύονται το Κράτος για την δίκαιη ανάπτυξη και την αναλογικότητα στην πρόοδο .

Βρέθηκε «χρυσός» στον Μυστρά και οι χρυσοθήρες πυκνώνουν…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις