Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

- Ο καταξιωμένος Λάκωνας Συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης έπραξε το καθήκον του προς την Τέχνη που επάξια υπηρετεί , προς την Ιστορία και προς την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σπάρτη (και τις Αμύκλες) , παρουσιάζοντας , σε α΄ εκτέλεση , στο ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ , το συμφωνικό έργο του «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» , αφιερωμένο στην επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών .

- Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ , οι σολίστες Άννυ Φασέα (Σοπράνο), Σοφία Καπετανάκου (Μέτζο σοπράνο), Γιάννης Καλύβας (Τενόρος) και Μαρίνος Ταρνανάς (Βαρύτονος) , έπραξαν το καλλιτεχνικό τους καθήκον , ερμηνεύοντας άρτια , με υψηλή τεχνική , λυρισμό και μουσικό συναίσθημα το συμφωνικό έργο του Δ. Μηνακάκη .

- Ο μαέστρος Στάθης Σούλης , με ξεχωριστή ικανότητα και απόδοση συναρπαστική, έπραξε κι αυτός το καθήκον του εμπνέοντας τους μουσικούς του , οι οποίοι εξέπληξαν θετικά .

Κι έρχεται , τώρα , το καίριο ερώτημα :

Οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες , έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στην Τιμή που τους έγινε ;

Η απάντηση (δυστυχώς) είναι … ΟΧΙ !

Κι επειδή κάθε τόπος έχει αυτό που του αξίζει , έτσι εξηγείται , διαχρονικά , γιατί η Σπάρτη και η Λακωνία παραμένουν ουραγοί , βουλιαγμένοι στη στασιμότητα και την υπανάπτυξη .

Ζούμε σε έναν τόπο που προβάλλει , διαχρονικά , την «εθνικοφροσύνη» ως παραγόμενο τοπικό προϊόν και μάλιστα με «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)» .

Ακόμα κι αυτή , όμως , η «εθνικοφροσύνη» καλλιεργείται και παράγεται στη Σπάρτη και στη Λακωνία με τρόπο στρεβλό , ως ύπουλη εθνικοφροσύνη , ως στείρα προσήλωση στον συντηρητισμό , την αντίδραση και την οπισθοδρόμηση , ως πατριδοκαπηλία και ως παρακράτος (όποτε και όταν δοθεί ευκαιρία).

Ναι ! Οι κατά κυριολεξίαν ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ (εθνικά φρονώ) θα «βούλιαζαν» το ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ αμφιθέατρο , για να παρακολουθήσουν το υπέροχο κι εμπνευσμένο συμφωνικό έργο «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» του Σπαρτιάτη Δημήτρη Μηνακάκη , για τα 2.500 χρόνια από τη πλέον θρυλική μάχη όλων των εποχών . Όμως , οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες απουσίασαν προκλητικά (και δεν είναι η πρώτη φορά) .

Κι αυτό , αντικειμενικά , μαρτυρά πως η τοπική «εθνικοφροσύνη» είναι κίβδηλη και αποτελεί μόνο «ιδεολογικό» φερετζέ και μανδύα πολιτικό .

Το αγωνιώδες και τραγικό συνάμα ερώτημα : «Πού είναι οι Σπαρτιάτες ν’ ακούσουν το «ή ταν ή επί τας ; Αν τους έφερναν «οριεντάλ» θα ήταν γεμάτο…» της κ. Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου , άξιας Προέδρου του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος , μετά το τέλος της συναυλίας , αποτελεί καταγγελία μαζί και καταδικαστική απόφαση.

Το μήνυμα που έγραψαν πάνω στον Τάφο Τους οι Τριακόσιοι των Θερμοπυλών:

«Ω ξειν , αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» , φαίνεται ότι δεν έφτασε ποτέ στη Σπάρτη και στη Λακωνία .

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις