Γράφει ο Κλειγένης

Ώριμο και διαχρονικό αίτημα των δημοτών της Σπάρτης υπήρξε η πεζοδρόμηση ενός τμήματος του κέντρου της πόλης (Λυκούργου και Παλαιολόγου) κατά τα πρότυπα όλων των άλλων Πελοποννησιακών πρωτευουσών.

Η πεζοδρόμηση, συνεπικουρούμενη από ολοκληρωμένη, συνολική κυκλοφοριακή μελέτη, θα σεβόταν το κυρίαρχο τοπόσημο της πόλης, τις νησίδες με τους φοίνικες, τις οποίες θα ενέτασσε οργανικά και λειτουργικά μέσα στον πεζοδρομημένο αστικό ιστό.

Σήμερα με την προωθούμενη «ανάπλαση» της Παλαιολόγου:

- Δεν γίνεται πεζοδρόμηση.

- Καταστρέφονται κι εξαλείφονται για πάντα οι νησίδες με τους φοίνικες που αποτελούν την ταυτότητα της πόλης.

- Διατηρείται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο και μάλιστα υπό δυσμενέστερες συνθήκες σε σχέση με τις σημερινές.

- Εξωθείται χωρίς μελέτη και πρόβλεψη το πρόβλημα του παρκαρίσματος και της κυκλοφορίας στις όμορες με το κέντρο περιοχές αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης, όπου ήδη υπάρχουν τα ίδια εκρηκτικά προβλήματα με το κέντρο.

- Δημιουργούνται προβλήματα μεγάλα, τα οποία θα φανούν από την πρώτη στιγμή και θα μεγεθύνονται και θα πολλαπλασιάζονται, χρόνο με το χρόνο, με τη φύτευση πλατάνων στα κράσπεδα των πεζοδρομίων.

- Δεν υφίσταται βιοκλιματική μελέτη, (σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Αργειτάκου), προϋπόθεση θεμελιακή για ένα τόσο μεγάλο σε μέγεθος έργο στο κέντρο της πόλης.

Δυστυχώς η Σπάρτη δεν αλλάζει με τη θέληση όλων μας. Υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο αλλά και αλλαγές προς το χειρότερο. Κι αυτό το τελευταίο είναι ένα έργο που το έχει δει πολλές φορές η πόλη στην ιστορική διαδρομή της.

Οι πολίτες διατηρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα να έχουμε άποψη, γιατί αυτή η πόλη ανήκει σ’ εμάς κι όχι σε συμβούλια, επιτροπές και αναδόχους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις