ΝΕΑΠΟΛΗ. Η Ελληνική Λύση και ο βουλευτής Α. Αβδελάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την προοπτική δημιουργίας και λειτουργίας Σχολής Εμπορικού ναυτικού στην Νεάπολη Λακωνίας. Ο αρμόδιος υπουργός απαντά ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις και να διατυπώνονται αιτήματα.

«Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 7255/14-6-2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Α. Αβδελά».

«Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης γνωρίζεται ότι για την ίδρυση και λειτουργία Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΔΣΕΝ) απαιτείται η αξιολόγηση ποικίλων παραμέτρων, με γνώμονα την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, τη βιωσιμότητα της λειτουργίας τους και τον εν γένει σχεδιασμό της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 15 του ν. 2743/1999 και του άρθρου 4 του ν.2638/1998 για την ίδρυση ΔΣΕΝ απαιτείται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων κατόπιν πρότασης των συναρμόδιων Υπουργών και της σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ). Στα εν λόγω π.δ. ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα ίδρυσης, η σύσταση των αναγκαίων θέσεων του προσωπικού, η οργάνωση, η διοίκηση και η λειτουργία τους. Επιπρόσθετα, πέραν των κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων, απαιτείται η εξεύρεση εκπαιδευτικού και γραφειακού εξοπλισμού καθώς και χρηματοδότησης για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας και μισθοδοσίας προσωπικού, για τα οποία είναι αναγκαία η εκπόνηση ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης μελέτης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ).

Μέχρι σήμερα, η δημόσια ναυτική εκπαίδευση παρέχεται από τις έντεκα (11) Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), τις ΔΣΕΝ/ΣΠΜ/Ασπροπύργου και τη ΔΣΕΝ/ΣΠΜ/ Μακεδονίας, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία της ΔΣΕΝ/Σωστικών - Πυροσβεστικών Μέσων με έδρα τις Οινούσσες, η οποία ιδρύθηκε με το άρθρο 137 του ν. 4504/2017 (Α’ 184).

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΝΑΝΠ εξετάζει και αξιολογεί κάθε αίτημα αναφορικά με την ίδρυση νέων Σχολών, σταθμίζοντας τη σκοπιμότητα ίδρυσής τους και λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες απαιτήσεις».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις