ΒΑΤΙΚΑ. Με επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, η Ομάδα Βατικιωτών Πολιτών και Ομογενών «Αφροδισιάς», ζητά, «… να επανεξεταστούν οι διαπιστώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας» σχετικά με τις κατασκευαστικές πρωτοβουλίες της Ομάδας στο Κάστρο των Βατίκων.

Ειδικότερα διαπιστώνεται εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας πως 3 από τις 4 κατασκευές στις οποίες έχει προχωρήσει η Ομάδα είναι αυθαίρετες και χρήζουν αφαίρεσης από τον χώρο του Κάστρου.

Παράλληλα, η Ομάδα τονίζει, εκτός των άλλων, ότι «…Το Κάστρο μετά 3 χρόνια από την αναστήλωση παραμένει επίσημα κλειστό και μη επισκέψιμο, χωρίς σήμανση σε όλη την επικράτεια του Δήμου».

Το Κάστρο Βατίκων το 2016:

«Κυρία Υπουργέ

Η Ομάδα Βατικιωτών Πολιτών και Ομογενών «Αφροδισιάς», από δεκαπενταετίας υποστηρίζοντας τη διάσωση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, έχουμε πολλαπλώς συμβάλλει σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και σε πολύ μεγάλο βαθμό μαζί σας.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου για το Κάστρο Βατίκων τις 3 μελέτες (αναστήλωσης, φωτισμού και περιβάλλοντος χώρου) με 50.000 €, τις μελέτες της Παναγίας Παντάνασσας με 40.000 €, καθώς επίσης συντονίσαμε την έγκριση σε άλλες 8 μελέτες βυζαντινού πύργου και εκκλησιών.

Με δικές σας ενέργειες ήδη έχει γίνει η αποκατάσταση - αναστήλωση του Κάστρου καθώς και ο φωτισμός του συνολικού κόστους 1.900.000€ και υπολείπεται η χρηματοδότηση υλοποίησης της εξωτερικής μελέτης κόστους 450.000 €.

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μαζί σας έχουμε αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια την προστασία – πυρασφάλεια του Κάστρου με την ετήσια αποψίλωση από την οργιώδη βλάστηση, καθώς και τον καθαρισμό από τα «σκουπίδια» των επισκεπτών.

Χρηματοδοτήσαμε, ακόμη, την κατασκευή και εγκατάσταση μεταλλικής πόρτας σε σχέδιο της υπηρεσία σας για την ασφάλεια του χώρου και υποστηρίξαμε τις εργασίες αναστήλωσης και φωτισμού παρέχοντας στους εργολάβους κάθε δυνατή βοήθεια.

Επίσης επιτηρούμε νυχθημερόν τον χώρο και αποτρέψαμε την κλοπή της υλικοτεχνικής υποδομής του φωτισμού μετά την παραβίαση της πόρτας εισόδου, ενισχύοντας με σιδερόπλεγμα το παράπλευρο τμήμα της με παράλληλη αποκατάσταση της καγκελόπορτας.

Λόγω της ιδιομορφίας στο εξωτερικό μέρος της εισόδου με τις βροχές και τις διαβρώσεις προκλήθηκε κίνδυνος κατολίσθησης του παρακείμενου προμαχώνα, γι’ αυτό ενημερώσαμε και χρηματοδοτήσαμε της εργασίες υποστήριξης με τοιχίο για την σταθεροποίηση του.

Επίσης διαμορφώσαμε στον χώρο εκτός του Κάστρου πέτρινο καλντερίμι 60 πόντων σε μήκος 10 μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης, καθώς και λίγα πέτρινα σκαλοπάτια για την ασφαλή και χωρίς ατυχήματα άνοδο των επισκεπτών.

Μια ακόμη πρωτοβουλία του τελευταίου χρόνου ήταν η κατασκευή σε απόμακρο σημείο από το Κάστρο και δίπλα στο δημόσιο δρόμο ενός καλαίσθητου μικρού τοξοειδούς πλακόστρωτου στο σημείο όπου βρίσκεται η ενημερωτική πινακίδα του Υπουργείου.

Η πινακίδα βρισκόταν στη βάση της σε μερική διάβρωση από τα νερά και σύντομα θα κατέρρεε, επίσης ήταν ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια που πετούσαν λόγω της γειτνίασης με τον δρόμο.

Με το έγγραφο ΥΠΠΟΑ 27/07/2021 Α. Π.: οικ. 356140 που μας απέστειλε η διευθύντρια της Εφορείας Σπάρτης Ευαγγελία Πάντου, με κοινοποίηση σε πλήθος αποδεκτών αποφάνθηκε, ότι οι 3 από τις 4 κατασκευές είναι «αυθαίρετες» και μας ζητεί να τις αφαιρέσουμε.

Ακόμη μας ζητήθηκε να παραδώσουμε το κλειδί από την πόρτα εισόδου κάτι που άμεσα πράξαμε και πλέον ουδεμία «εμπλοκή» έχουμε με τον χώρο του Κάστρου.

Εμείς προτείνουμε να επανεξεταστούν οι διαπιστώσεις της Εφορείας ως προς,

  • Το καλντερίμι: Να παραμείνει έως ότου γίνει η χρηματοδότηση της εξωτερικής μελέτης με ανάλογη αναδιαμόρφωσή του εφόσον κριθεί τότε αναγκαίο από την υπηρεσία σας.
  • Παρότι υπήρξαν συχνά ατυχήματα επισκεπτών λόγω μεγάλης επικινδυνότητας στο εξωτερικό σημείο πρόσβασης, αναγκαστήκαμε μετά την υπόδειξη να αφαιρέσουμε τα σκαλοπάτια και πλέον η ευθύνη για κάθε τυχόν ατύχημα ανήκει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σπάρτης.
  • Για το 3ο θέμα, το «τοξοειδές πλακόστρωτο», όπου βρίσκεται η πινακίδα ενημέρωσης στον εξωτερικό χώρο του Κάστρου, προτείνουμε την αισθητική βελτίωση εφόσον κρίνεται ότι αυτό απαιτείται. Σημειώνουμε ότι η τεχνοτροπία κατασκευής του είναι ίδια με τα 2 «καθιστικά» που έχουν διαμορφωθεί εντός του Κάστρου κατά την αναστήλωσή του όπως προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη.

Το Κάστρο μετά 3 χρόνια από την αναστήλωση παραμένει επίσημα κλειστό και μη επισκέψιμο, χωρίς σήμανση σε όλη την επικράτεια του Δήμου, αφού παρά τις έγγραφες επισημάνσεις η Εφορεία και ο Δήμος δεν έχουν πράξει τίποτα.

Επίσης παρότι έγινε η ολοκλήρωση του φωτισμού δεν έχει γίνει η απαραίτητη σύνδεση με την ΔΕΗ και το Κάστρο δεν φωτίζεται.

Δηλώνουμε ότι παραμένουμε θετικοί στην συνεργασία με το Υπουργείο όπως το πράξαμε κατά την δεκαπενταετή περίοδο και θα αναμένουμε τις δικές σας απαντήσεις, έτσι ώστε να προβούμε σε ό,τι είναι ακόμη αναγκαίο για τη βελτίωση των προαναφερόμενων θεμάτων».

Με εκτίμηση

Οι συντονιστές «Αφροδισιάς»

Παντελής Κωνσταντινάκος, Πανεπιστημιακός

Σταύρος Καπάκος, Γ.Γ. ΕΣΗΕΑ

Δημήτρης Χαραμής, εκπρόσωπος Ομογενών, επιχειρηματίας

Δημήτρης Κοντραφούρης, επιχειρηματίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις