ΠΑΤΡΑ. Eπεισόδιο σημειώθηκε σε πολυκατάστημα της Πάτρας όταν μητέρα αυτιστικού παιδιού «αρπάχτηκε» με υπάλληλο γιατί το 5,5 ετών αγόρι της… δεν δεχόταν να φορέσει μάσκα, χωρίς όμως να οφείλει να φοράει.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» (τα στοιχεία της γυναίκας στην διάθεση της εφημερίδας) ο υπάλληλος που ήταν επί της υποδοχής των πελατών δεν δέχθηκε να επιτρέψει την είσοδο μητέρας και γιου με την αιτιολογία ότι ο μικρός δεν φορούσε μάσκα, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ. Ομως η μητέρα είχε μαζί της έγγραφη απόφαση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με την οποία ο μικρός μπορούσε να μη φορά μάσκα. Η μητέρα άρχισε να φωνάζει και να τονίζει πως τα άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις εξαιρούνται από την σχετική απόφαση. Για να τον πείσει του έδειχνε συνεχώς την απόφαση του ΚΕΠΑ που εξαιρεί –ειδικά τα άτομα με αυτισμό– από την υποχρέωση να φορούν μάσκα.

Το παιδί μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού αναστατώθηκε υπό την πίεση του περιστατικού. Ο υπάλληλος δεν πτοήθηκε και η μητέρα αναγκάστηκε να πάρει το παιδί και να φύγει, ενώ του χορήγησε και ηρεμιστικές φυτικές σταγόνες. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του καταστήματος ο οποίος υποστήριξε πως «δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για να ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. «Είμαι έξω φρενών, όχι τίποτε άλλο, αλλά για το παιδί μου που ταλαιπωρήθηκε χωρίς λόγο και όταν οι νόμοι για την περίπτωσή του είναι ξεκάθαροι» μας τόνισε η γυναίκα.

Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές. Στις ΗΠΑ έγινε viral η είδηση ότι αεροπορική εταιρεία δεν επέτρεψε σε αυτιστικό παιδί να εισέλθει στο αεροπλάνο χωρίς μάσκα. Προ μηνών σημειώθηκε επεισόδιο και σε σούπερ μάρκετ, όπως περιγράφει ο δικηγόρος των ΑμΕΑ Λάζαρος Σαραφίδης.

«Μήπως πρέπει κύριοι, εκεί στα υπουργεία, να ενημερώσετε τις αρχές επιβολής του νόμου ότι κάτι τέτοιο συνιστά διάκριση κατά των ατόμων με νοητικές αναπηρίες»; αναρωτιέται ο δικηγόρος.

Πηγή: Εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις