ΜΑΝΗ. Οι Μανιάτες ανησυχούν. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους πυρόπληκτους της Εύβοιας δεν είναι καλά. Το Σωματείο ρητινοκαλλιεργητών - δασεργατών Εύβοιας κάνει λόγο «για τις ψεύτικες υποσχέσεις των κυβερνητικών κλιμακίων» και προσπάθεια διάσπασης του αγώνα τους! «Πριν ακόμα σβήσουν τα κάρβουνα της μεγάλης καταστροφής που μας βρήκε, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για φαγοπότι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τόπο μας».

Οι Μανιάτες ανησυχούν όταν μαθαίνουν για το εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και τις εταιρίες εκμετάλλευσης!

Αναρωτιούνται: «Γιατί άραγε δεν υπήρχαν εναέρια μέσα και στην Μάνη; Γιατί άραγε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έμεινε από νερό στο βουνό; Γιατί άραγε η Δημοτική Αρχή δεν παρέλαβε έμπειρους δασεργάτες για εργασίες πυροπροστασίας ακόμα και με δικά της χρήματα, για να προστατέψει τον τόπο μας; Και πολλές άλλες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας!»

Οι Μανιάτες ανησυχούν «τώρα που το μεγάλο κομμάτι της οροσειράς του Ταϋγέτου προς την Μάνη έγινε στάχτη, είναι η κατάλληλη ώρα να δράσει η γνωστή «κλίκα»..! Είναι η ώρα να ζητήσουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη την διαχείριση του Δάσους της Βασιλικής! Να επιχορηγηθούν από το κράτος, για να καθαρίσουν το δάσος για να μην πάρει φωτιά και καταστραφεί! Και μαζί με αυτό να καθαρίσουν και την υπόλοιπη οροσειρά, από τα καμένα! Αφού πληρωθούν γι’ αυτά από τον κρατικό κορβανά, θα έχουν έτοιμο και το δρόμο για τα αιολικά πάρκα! Μέσα σε όλο αυτό το φαγοπότι, θα εμφανιστεί και το εισιτήριο εισόδου στο Δάσος της Βασιλικής! Ένα κιόσκι, λίγο μετά την διασταύρωση της Γιάτρισσας, θα είναι η πύλη εισόδου από την μεριά της Ανατολικής Μάνης!»

Οι Μανιάτες ανησυχούν. «Μια πυρκαγιά στο Δάσος της Βασιλικής, ξαφνικά, είτε από κεραυνό, είτε από «επίδοξο εμπρηστή», είτε από αμέλεια, θα αντιμετωπιστεί δύσκολα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις! ‘Όταν και ο αέρας θα είναι ούριος, τότε θα καθόμαστε και θα κοιτάμε τα ανάλογα βιντεάκια που θα παίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Τώρα που το δασαρχείο ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι ο σπόνσορας των εργολάβων- εταιριών, τώρα είναι η «Επικίνδυνη Στιγμή» για το Δάσος της Βασιλικής! Τώρα, και στο άμεσο μέλλον, θα εμφανιστεί ο Σωτήρας Εργολάβος για να διαχειριστεί το καμένο ή άκαυτο Δάσος της Βασιλικής! Αυτός είναι και ο τρόπος να διαχειριστεί όλο το Δάσος της Βασιλικής! Αυτό που ανήκει στην Ανατολική Μάνη και αυτό που ανήκει στην Δυτική Μάνη! Μιας και πριν λίγο καιρό δεν επήλθε η συμφωνία των Δημάρχων για Ενιαία Αυτοδιοικητική Μάνη…»

Οι Μανιάτες ανησυχούν ακόμα και για την Δικαιοσύνη. «Δεν θα είναι έκπληξη για μας, αν δεν εντοπιστεί κανένας υπεύθυνος για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε μεγάλο μέρος του Δήμου Ανατολικής Μάνης! Δεν θα είναι έκπληξη για μας αν δεν ζητηθούν ευθύνες από την Δημοτική Αρχή! Δεν θα είναι έκπληξη αν η Εισαγγελική Αρχή δεν θα διαπιστώσει παραβάσεις καθήκοντος, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για πυροπροστασία, σε άλλες ενέργειες! Και θα θέλαμε εδώ να της θέσουμε το ερώτημα! Γιατί ο δήμος Ευρώτα δεν καίγεται; Γιατί ο δήμος Ευρώτα έχει εκπονήσει το σχέδιο ”ΙΟΛΑΟΣ”; Αν δεν έχει «μάτια» να δει και «αυτιά» να ακούσει, ας καλέσει και να εξετάσει τον δήμαρχο Δήμο Βέρδο του δήμου Ευρώτα για να έχει μέτρο σύγκρισης δραστηριοτήτων πυροπροστασίας! Αντίθετα θα είναι έκπληξη για μας, αν αποδοθούν ευθύνες εκεί και σ’ αυτούς που πραγματικά είναι Υπεύθυνοι για την καταστροφή του τόπου!»

Οι Μανιάτες ανησυχούν και ζητούν προστασία του δάσους της Βασιλικής! «Έχει ανοίξει η όρεξη των εργολάβων- εταιριών! Προστατέψτε το Δάσος της Βασιλικής! Προστατέψτε το μοναδικό πνεύμονα της Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, από τις ορέξεις της κλίκας που καραδοκεί να αλώσει τη γη της Μάνης! Την κλίκα που ονόμασε την Μάνη Οθωμανική Αυτοκρατορία! Την κλίκα που φρόντισε να τοποθετήσει στην επιτροπή χαρακτηρισμού της Μανιάτικης γης δικηγόρο των αιολικάδων!»

Αγανακτισμένοι οι Μανιάτες και εξαιρετικά ανήσυχοι. Άλλωστε είδαν πόσο άνετα μπορούν να προχωρήσουν οι εταιρείας ΑΠΕ στη μανιάτικη γη ακόμα κι εκεί που φαίνονταν απροσπέλαστοι οι δρόμοι της Μάνης…

Το δάσος της Βασιλικής, κατά τους Μανιάτες, κινδυνεύει να γίνει απολύτως ελεγχόμενο!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις