ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Ο Κυριάκος Αποστολάκης, από τη Μονεμβασιά Λακωνίας, είναι ο συνεχιστής μιας βαθιάς οικογενειακής παράδοσης και είναι εκείνος που έβαλε σε επώνυμο μπουκάλι το ελαιόλαδο της Μυρτοελιάς για να ταξιδέψει στις αγορές και να γνωρίσει το καταναλωτικό κοινό τον «σωτήριο» καρπό της και τη γεύση της. «Η οικογένειά μου κατάγεται από το χωριό Μεταμόρφωση του Δήμου Μονεμβασιάς στη Λακωνία και η σχέση της με την ελαιοκαλλιέργεια χάνεται στο παρελθόν έξι γενεών. Ασχολούμαι με την καλλιέργεια από μικρό παιδί, αλλά επαγγελματικά ξεκίνησα να ασχολούμαι από την ηλικία των 23-24 ετών», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Κυριάκος. Ο ίδιος πήρε την απόφαση να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, με σκοπό, όμως, να την πάει ένα βήμα παρακάτω. Γι’ αυτό και δημιούργησε το ελαιόλαδο «Salvation Olive Oil».

Τυποποίηση

Για τον Κυριάκο, ο τρόπος να αναδειχθεί το ελαιόλαδο της οικογένειάς του ήταν να το τυποποιήσει, δημιουργώντας την κατάλληλη συσκευασία για το προϊόν. «Με τη δική μου απόφαση περάσαμε στην τυποποίηση του ελαιολάδου. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή, δίναμε χύμα το λάδι και δεν είχαμε ενδείξεις για την ανταπόκριση που έχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και κριτές. Όπως αποδείχθηκε, όμως, πάει πολύ καλά, καθώς πριν από λίγες ημέρες κερδίσαμε χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό στο Ντουμπάι», εξηγεί ο ίδιος.

Πριν περάσει, όμως, στην τυποποίηση, αποφάσισε να εκπαιδευτεί και να λάβει τις κατάλληλες γνώσεις. «Δεν γινόταν να περάσουμε στην τυποποίηση ενός premium προϊόντος χωρίς να έχω βάσεις και γνώσεις. Για αυτόν τον λόγο, εκπαιδεύτηκα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στην Αθήνα».

Συνδυασμός παράδοσης και εκσυγχρονισμού

Οι γνώσεις που έλαβε ο ίδιος τον βοήθησαν να φέρει στην καλλιέργεια σύγχρονες πρακτικές και να τις συνδυάσει με την παράδοση που κουβαλούν τα ελαιόδεντρα της οικογένειάς του. «Μαζί με τον πατέρα μου, Σωτήρη, συνεργαζόμαστε για να συνδυάσουμε τις σύγχρονες γνώσεις με τις παραδοσιακές πρακτικές και τις συμβουλές του γεωπόνου για να δώσουμε στην καλλιέργεια αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη χωρίς να σπαταλάμε πόρους, όπως το νερό». Ο συνδυασμός αυτός έχει οδηγήσει στα μέγιστα ποιοτικά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Salvation είναι ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ‘‘Λακωνία’’ με το υψόμετρο, τον νότιο προσανατολισμό φύτευσης, το μικροκλίμα και το έδαφος των ελαιώνων να συντελούν, ώστε ο ελαιόκαρπος να δίνει τα καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του. Επίσης, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται κατά κανόνα σε πρώιμο στάδιο, ώστε να διατηρεί υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά».

Άλλωστε, με το ίδιο του το όνομα, «Salvation», ο Κυριάκος ήθελε να διαδώσει τις θρεπτικές διαστάσεις του ελαιολάδου. «Salvation, σημαίνει στα ελληνικά σωτηρία, το οποίο είναι και το όνομα του πατέρα μου, Σωτήριος.

Με αυτή την αγγλική λέξη, ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν παγκόσμιου χαρακτήρα, το οποίο παράλληλα θα προωθεί τις θρεπτικές ιδιότητές του», εξηγεί. Όσον αφορά τη γεύση, ο ίδιος τονίζει ότι «υπερισχύουν με αρμονία τα φρέσκα παρά τα ώριμα γευστικά στοιχεία, ενώ στα αρώματά του κυριαρχούν ισορροπημένα αυτά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, των φύλλων του δέντρου, των φρέσκων βοτάνων, της αγκινάρας και των μπαχαρικών.»

Προώθηση προϊόντων

Ο Κυριάκος έχει αναλάβει και την προώθηση του ελαιολάδου τους, το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μέσω της ομώνυμης ιστοσελίδας και το ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης, κυκλοφορεί σε τουριστικές περιοχές, όπως η Σαντορίνη, αλλά και σε πολλά σημεία πώλησης στη Λακωνία. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο προσεκτική δουλειά έχει γίνει στην παραγωγή και στη μεταποίηση του ελαιολάδου, άλλο τόσο έχει γίνει και στη συσκευασία του. Εμφιαλώνεται σε γυάλινες φιάλες των 100 ml και των 500 ml, με το φύλλο της Μυρτοελιάς στην ετικέτα του να συμβολίζει την απλότητα και, παράλληλα, την καθαρότητα του προϊόντος».

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Κυριάκου είναι να συνεχιστεί η επιτυχημένη δουλειά σε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, να το γνωρίσει ακόμα περισσότερο ο κόσμος, αλλά και να περάσουν στο κομμάτι των εξαγωγών, το οποίο είναι ένα βήμα που αναζητούν και επιδιώκουν.

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις