ΕΛΛΑΔΑ. Σημαντικά πλήγματα δέχθηκε φέτος η καλλιέργεια της ελιάς με την παραγωγή να μειώνεται σημαντικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε επίπεδα έως και 50% κάτω από τους 270.000 τόνους που παρήχθησαν το 2020.

Συνολικά η καλλιέργεια επλήγη φέτος από τις καιρικές ατασθαλίες, με τον ήπιο χειμώνα να μην αφήνει περιθώρια στα δέντρα να ξεκουραστούν έπειτα από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας. Στη συνέχεια οι ανοιξιάτικοι παγετοί χτύπησαν τα άνθη των ελαιόδεντρων ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ό,τι γλίτωσε από τους παγετούς, το αποτελείωσε ο επίμονος καύσωνας, με τις ζέστες να επιμένουν ακόμα και προς το τέλος του Αυγούστου και έπειτα από δύο μήνες ξηρασίας. Στο θετικό της υπόθεσης, οι προσβολές από τον δάκο είναι σχεδόν μηδενικές, με τις ζέστες να έχουν εξαφανίσει τους πληθυσμούς.

Αυτήν ακριβώς την περιγραφή δίνουν παραγωγοί από όλες τις περιοχές της χώρας, κάνοντας λόγο για έναν πρωτοφανή συνδυασμό συγκυριών που άφησαν με λιγοστούς καρπούς τα δέντρα. Εν τω μεταξύ, όσο η ξηρασία επιμένει, ειδικά σε περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, τόσο δυναμώνει και ο προβληματισμός αναφορικά με την αναλογία καρπού προς ελαιόλαδο

Για «ιστορικά χαμηλά» κάνει λόγο από την πλευρά του ο παραγωγός Ηλίας Γεωργιτσόπουλος από την Γλυφάδα Μεσσηνίας, ο οποίος εκτιμά πως η χρονιά αναμένεται να δώσει από την άλλη καλές τιμές, αφού τα αποθέματα είναι ελάχιστα και η νέα σοδειά θα είναι περιορισμένη κατά 50% περίπου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Σε αντίστοιχες συνθήκες εξελίσσεται η ελαιοκαλλιέργεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με Ιταλία και Ισπανία να αναμένουν αμφότερες μείωση της παραγωγής τους.

Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιώσουν τα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας παραγωγής, η αγορά οι τιμές για τα πρώτα αγουρέλαια στοχεύουν σε άνω των 4 ευρώ το κιλό, όπως μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, ενώ δεν αποκλείεται και η προσέγγιση των 4,50 ευρώ, αν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Εμπορικά τώρα και όσο θα προχωρά η παραγωγή οι τιμές από τον Σεπτέμβριο και μετά φαίνεται να ξεκινούν από τα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό στην Κρήτη και να φτάνουν τα 3,50 με 3,60 ευρώ στην Πελοπόννησο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις