ΣΠΑΡΤΗ. Είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Ο αγώνας του 2021 θα διεξαχθεί στις 24 με 26 Σεπτεμβρίου με τήρηση Υγειονομικού Πρωτοκόλλου

Με γνώμονα την τήρηση των οριζόμενων από το σχετικό πρωτόκολλο με στόχο την ασφαλή συμμετοχή και διασφάλιση της υγείας των αθλητών καθώς και όλων των εμπλεκομένων με τη διοργάνωση (κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, υποστηρικτών), η Οργανωτική Επιτροπή, έχοντας μελετήσει επιμελώς τα μέχρι σήμερα πρωτόκολλα ασφάλειας των αρμοδίων φορέων υγείας της Ελλάδας, τις ανακοινώσεις της αρμόδιας Ομοσπονδίας, καθώς και τις προληπτικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, προχώρησε στη σχεδίαση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για την προστασία απο τον COVID-19.

Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει όλους τους κανόνες διεξαγωγής, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τις διαδικασίες που θα τηρηθούν κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων. Θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ.

Οι προδιαγραφές των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν σε γενικές γραμμές είναι:

Η συμμετοχή των αθλητών θα γίνεται με:

- πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

- πιστοποιητικό νόσησης όχι περισσότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία του 1ου θετικού test ή

- PCR test 72 ωρών

- Χρήση μάσκας: Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλούμενοι μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης (χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό). Σύσταση χρήσης διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς της διοργάνωσης.

- Χρήση γαντιών μιας χρήσης: Κατά την μεταφορά ιματισμού, παροχή ιατρικής βοήθειας και τροφοδοσίας. Σύσταση για συχνή απολύμανση των χεριών. Αντισηπτικά σε όλα τα σημεία ανεφοδιασμού.

Οδηγίες αποστασιοποίησης και τήρησης αποστάσεων

- Ανά block εκκίνησης έως 50 άτομα. Τμηματικές εκκινήσεις με block και χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 5 λεπτά. Σε κάθε block, αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων 2μ προς κάθε κατεύθυνση.

Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων. Σύσταση για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών.

- Ηλεκτρονικές εγγραφές: πραγματοποιήθηκε εκ των προτέρων ηλεκτρονικά - χωρίς συναθροίσεις σε γραμματεία.

- Τελετές απονομών: Οι αθλούμενοι θα παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα μετάλλιά τους από ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι-stand, χωρίς επαφή και χωρίς συνωστισμό.

- Θεατές: Θα υπάρξουν θεατές κατα την διάρκεια του αγώνα αλλα λόγω των μεγάλων αποστάσεων του αγώνα η διασπορά των αθλητών και κατα συνέπεια των θεατών είναι μεγάλη.

Όσοι θεατές και συνοδευτικά πρόσωπα παρευρίσκονται στο χώρο του τερματισμού θα κινούνται αποκλειστικά έξω από τα κιγκλιδώματα που θα έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά της περιοχής διεξαγωγής του τερματισμού που είναι προς χρήση από τους συμμετέχοντες. Με συνεχείς ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, αλλά και με παρότρυνση των εθελοντών και του προσωπικού της διοργάνωσης, θα γίνεται σύσταση προς τους θεατές για τήρηση των φυσικών αποστάσεων και των κανόνων της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις