ΣΠΑΡΤΗ. Τρείς επιστολές έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τη συνεργασία ΜΜΕ και του Δήμου Σπάρτης.

Επιστολή ΜΜΕ της Σπάρτης στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα

Σπάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2021

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Με χαρά βλέπουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου για το επόμενο διάστημα. Διαπιστώνουμε πλέον ότι το γραφείο τύπου του δήμου λειτουργεί και προσπαθεί να προβάλει τις εκδηλώσεις σας και να ενημερώσει περίπου 50.000 κόσμο που αφορούν οι εκδηλώσεις του δήμου Σπάρτης.

Κύριε δήμαρχε σας διέφυγε στην προσπάθεια αυτή να έρθετε σε επαφή με τα ΜΜΕ που θα διοχετεύσουν αυτές τις πληροφορίες και την ενημέρωση στον πληθυσμό. Τουλάχιστον σε ότι μας αφορά. Δεν μας ξενίζει βέβαια το γεγονός αφού άλλωστε επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι όμως δεν μας διευκολύνετε για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση στην ενημέρωση των πολιτών που είναι πρώτιστη υποχρέωσή όλων μας.

Αpela.gr - Βesttv / Λακωνία - Notospress.gr - Νότος 94.9 Ραδιόφωνο - Πολιτεία 90.7 Ραδιόφωνο - Report24.gr

Απάντηση του Δήμαρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, στην επιστολή που έλαβε από τα ΜΜΕ Notos Press, Apela, Best, Report24 και Πολιτεία FM

Αγαπητοί μας, Notos Press, Apela, Best, Report24 και Πολιτεία FM,

Όπως γνωρίζετε, επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι η στενή συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ!

Βέβαια, πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή έργο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι ακριβώς η ενημέρωση του κοινού (γι’ αυτό άλλωστε σας στέλνουμε πλήθος πολύ λιτών ανακοινώσεων και δελτίων τύπου), σας υπενθυμίζουμε ότι κάποια ΜΜΕ:

  1. Απέχουν συστηματικά από την δημοσιοποίηση των Δελτίων Τύπου που σας αποστέλλουμε πολύ τακτικά εδώ και δύο χρόνια, στερώντας και από το κοινό τους τη σχετική πληροφόρηση,
  2. Απέχουν συστηματικά και χωρίς εξήγηση από κάθε Εκδήλωση του Δήμου (όπως και από τη βράβευση των μαθητών, την εικαστική έκθεση στο Μουσείο, τις Εκδηλώσεις για τα 2500 Χρόνια, για το 1821, και πλήθος άλλων), στερώντας και από το κοινό τους τη σχετική πληροφόρηση,
  3. Απέχουν συστηματικά και από όλες τις συνεντεύξεις τύπου, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις μας, στερώντας και από το κοινό τους τη σχετική πληροφόρηση.

Ουδέποτε, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ολόκληρη η Δημοτική Αρχή, αρνήθηκαν την οποιαδήποτε συνάντηση ή επικοινωνία με οποιονδήποτε δημοσιογράφο ΜΜΕ! (Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε σήμερα κιόλας). Αντιθέτως, δημοσιογράφοι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες επικοινωνίας του Δημάρχου και Αντιδημάρχων μαζί τους!

Σε κάθε περίπτωση, αν και θεωρούμε ότι η ενημέρωση της κοινωνίας είναι προς συμφέρον όλων των συμπολιτών μας και δεν έχει ως στόχο την προβολή της Δημοτικής Αρχής, είμαστε δεκτικοί σε κάθε πρόταση για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και την ανάδειξη της πόλης της Σπάρτης!

Απάντηση του notospress.gr στον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα

Κύριε δήμαρχε Σπάρτης τα ΜΜΕ κρίνονται κάθε μέρα και όχι κάθε 4 -5 χρόνια!

Κύριε δήμαρχε αν επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι η στενή συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ θα έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει οι κατά καιρούς σχεδιασμοί στενών συνεργατών σας για θέματα προβολής κι επικοινωνίας. Σχεδιασμούς τους οποίους εκπόνησαν αντλώντας γνώση, εμπειρία και πληροφορίες από τα στελέχη των ΜΜΕ με τα οποία ήρθαν σε επαφή, ουκ ολίγες φορές, επί τούτου, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια χάθηκαν όπως χάνεται η άμμος στον αέρα!

Σε ότι μας αφορά, στο notospress.gr, έχουμε δημοσιεύσει, δυσανάλογα με άλλους δήμους, μεγάλο πλήθος ανακοινώσεων και δελτίων τύπου του Δήμου Σπάρτης ακόμα και όταν κάποια από αυτά στερούνται ουσίας. Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα μας είναι βέβαιον ότι θα σας δώσει αποστομωτική απάντηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στην έδρα σας προϋπήρχε πολύ πριν την κάθοδό σας στις εκλογές και την εκλογή σας. Ισως να μην γνωρίζετε τη συμβολή του κάθε μέσου στον κοινό σκοπό και στους αγώνες της Σπάρτης για καλύτερες ημέρες και γι’ αυτό και μόνον τον λόγο θα έπρεπε να έχετε φροντίσει να ενημερωθείτε πριν αποτιμήσετε.

Δεν έχετε δικαιολογία, ως έμπειρος πολιτικός, να αγνοείτε το εξής: Άλλο είναι η πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι στην πόλη και άλλο είναι καταγραφή και αναπαραγωγή των εκδηλώσεων που διοργανώνονται. Υπάρχει η σύγχρονη και ασύγχρονη πληροφόρηση. Υπάρχουν ραδιόφωνα, site, τηλεοράσεις, εφημερίδες, με διαφορετικούς ρόλους. Υπάρχει το μέσο της αναγγελίας. Το μέσο της καταγραφής και προβολής. Το μέσο ανάλυσης και περιγραφής.

Πληροφόρηση, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, γίνεται από τα ΜΜΕ. Αν κάποιοι επιδιώκουν την προβολή των τετελεσμένων, των πεπραγμένων, πολιτιστικών, κοινωνικών και κοσμικών, είναι κάτι που έπρεπε να τους έχει απασχολήσει πιο σοβαρά, πιο επισταμένα, προκειμένου να το επιτύχουν γιατί δεν είναι κάτι τόσο απλό. Αν και απ’ όσο γνωρίζουμε υπάρχουν ΜΜΕ που τακτικά, ολικά και επίμονα προβάλουν το έργο της Δημοτικής Αρχής και ίσως και τον Δήμο.

Το παράπονο σας, κύριε Δήμαρχε, για την αποχή ΜΜΕ από τις συνεντεύξεις τύπου, αφενός καταδεικνύει ότι πράγματι η σχέση σας με τον τοπικό τύπο πρέπει να βελτιωθεί, σεις είστε ο πολιτικός, αφετέρου δεν στερεί τους δημότες από την ενημέρωση αφού πλέον η καταγραφή είναι αυτόματη, διαχέεται και αναπαράγεται ακόμα και από τα μέσα που απουσιάζουν. Άλλωστε ένας δημοσιογράφος έχει τη δυνατότητα από τις σύγχρονες πηγές και να καταγράψει και να αναλύσει και να σχολιάσει μια συνέντευξη. Η φυσική παρουσία έχει αποδυναμωθεί πλέον. Άραγε όμως, αναλογιστήκατε αν, ένα μέσο που εσείς ενδεχομένως να μην γνωρίζετε ούτε την συχνότητά εκπομπής του, ούτε την ταυτότητά του και την ύπαρξή του, ούτε τη σύνθεσή του, έχει την ευχέρεια συμμετοχής σε κάθε δημόσια εκδήλωση, συνέντευξή ή γιορτή; Αποκλείεται ένα μέσο να έχει πρόσκαιρη ο μόνιμη αδυναμία;

Ως πρώην υπουργός Οικονομικών πρέπει να γνωρίζεται καλά ότι κάθε Κυβέρνηση φροντίζει ώστε ο τοπικός τύπος να μην λαμβάνει αυτά που δικαιούται από την κρατική διαφήμιση και το δημόσιο χρήμα. Ούτε καν τα ψίχουλα από το τραπέζι της μοιρασιάς. Οι λόγοι είναι γνωστοί και φυσικά σκανδαλώδεις. Ως Δήμαρχος λοιπόν αντί να ψέγετε εκείνα τα ΜΜΕ που ενδεχομένως αδυνατούν αντικειμενικά να είναι παντού παρόντα ή επιλέγουν αντανακλαστικά να απέχουν γιατί κάτι περισσότερο διακρίνουν, και αντιδρούν όπως θα έκανε κάθε λειτουργός στην κοινωνία, (δάσκαλος, ιερέας, αστυνομικός, δικαστικός, δήμαρχος) καλό θα ήταν να φροντίσετε την προάσπιση τους προς την κεντρική πολιτική σκηνή και γιατί όχι την στήριξή τους από την ευχέρεια του δήμου, μιας και πιστεύετε ότι είναι τόσο απαραίτητα για την ενημέρωση του πολίτη και κατ’ ουσίαν αποτελούν συνεργάτες του δήμου. Σε ότι μας αφορά πράττουμε πολλά πάρα πάνω από τα στοιχειώδη. Εσείς πράξτε μόνον τα στοιχειώδη ξεκινώντας από μια ξεκάθαρη στάση έναντι των ΜΜΕ της Σπάρτης σε ότι αφορά τη συνεργασία του Δήμου.

Η αποτυχία σας κύριε δήμαρχε - όπως αναφέρετε - όσο και αντιδημάρχων σας να επικοινωνήσετε με δημοσιογράφους που επί χρόνια βρίσκονται στο «πεζοδρόμιο» της ενημέρωσης της Σπάρτης μάλλον έχει να κάνει με την αδυναμία σας και όχι την με την διάθεση των δημοσιογράφων. Αν η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, πόσο μάλλον η δημαρχία.

Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός θεσμός της πόλης είναι ο δήμος και αυτός πρέπει να καθορίσει τους όρους συνεργασίας του με τα ΜΜΕ. Μιας συνεργασίας που παραδέχεστε ότι σε κάποιο βαθμό δεν υπάρχει και αφήνετε να εννοηθεί ότι την ευθύνη γι αυτό έχουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ.

Εμπρός λοιπόν, να δούμε την χάρτα συνεργασίας του Δήμου με τα ΜΜΕ πάνω στο τραπέζι με διαφάνεια, σαφήνεια, δικαιοσύνη, ανταποδοτικότητα και πάνω απ’ όλα συνέπεια. Σεις κύριε δήμαρχε έχετε την εμπειρία πολιτικής και οικονομικής σκέψης, τους ειδικούς συμβούλους και τελικά την μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία με τους πολίτες.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκλεγμένοι στον δήμο Σπάρτης ότι τα ΜΜΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα έχει επιφέρει στην λειτουργία τους η οικονομική, η υγειονομική κρίση αλλά πρωτίστως η τοπική υστέρηση και αδυναμία της Σπάρτης και της αγοράς της, έχουν κριθεί από το κοινό. Μάλιστα τα ΜΜΕ κρίνονται καθημερινά και όχι κάθε 4-5 χρόνια. Έτσι μπορούν να διορθώνουν λάθη, να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, να αφουγκράζονται κάθε στιγμή την κοινή γνώμη, να εκτίθενται κάθε λεπτό από την παρουσία ή απουσία τους. Τα ΜΜΕ της Σπάρτης κρίνονται και ευτυχώς διακρίνονται.

Κύριε δήμαρχε, ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέτε ότι κάποια ΜΜΕ δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Κάντε λοιπόν εσείς πρώτα καλά τη δουλειά σας και τότε θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε αν την κάνουμε καλά κι εμείς!

Εσείς ψηφίζεστε για να πολιτεύεστε με δημόσιο χρήμα και να ασκείται το λειτούργημα. Εμείς επιχειρούμε με ιδιωτικό χρήμα και κρινόμαστε για το πώς ασκούμε πέρα από το επάγγελμα και το λειτούργημά μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις