ΓΥΘΕΙΟ. Πολύ ενδιαφέρουσα θεματική τηλεδιάσκεψη διοργανώνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, στο πλαίσιο της δράσης «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία», με θέμα:

«Σύστημα Nutri Score και οι επιπτώσεις στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και κυρίως στο ελαιόλαδο και τις ελιές».

Η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 (19:30) μέσω της πλατφόρμας zoom, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, φορέων (ΕΦΕΤ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο/Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας,ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), συνδέσμων εξαγωγέων και συνεταιρισμών.

Στόχοι

Η τηλεδιάσκεψη στοχεύει τόσο στην ενημέρωση των καταναλωτών όσο και στη δραστηριοποίηση όλων για την αλλαγή της λειτουργίας της πλατφόρμας Nutri Score η οποία επηρεάζει τη διακίνηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα και κυρίως το ελαιόλαδο.

Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα Nutri Score παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τις ελιές, το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο που το κατατάσσει στα λιπαρά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη

  • η αναγκαιότητα των λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή,
  • ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής και
  • χωρίς φυσικά να τονίζονται οι υπόλοιπες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του.

Με το σύστημα αυτό προτάσσονται προϊόντα που πρέπει να έχουν χαμηλότερη θέση στη διατροφή μας, όπως είναι τα κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα γεύματα και τα διάφορα αναψυκτικά.

Παραπληροφόρηση καταναλωτή – Απαξίωση προϊόντων

Είναι βέβαιο πως η απόκρυψη διατροφικών ιδιοτήτων, ευεργετικών για τον οργανισμό, οδηγεί στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή και στη δημιουργία κινδύνων για τους ευρωπαίους παραγωγούς που θα δουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται – ιδιαίτερα για τους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και τους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις