ΣΠΑΡΤΗ. Κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων 6+1 εβδομάδων για την ειδησεογραφική παιδεία και την πληροφορία στα ΜΜΕ (Media, Information & News literacy), διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης (Sparti TechLab), με το News Literacy Center και το Journalists About Journalism (www.jaj.gr) και την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Έξι και Μία εβδομάδες Ειδησεογραφικής Παιδείας

Ο κύκλος μαθημάτων «6+1 εβδομάδες» θα διεξαχθεί σε 4 διαφορετικές βιβλιοθήκες: Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, οι οποίες εντάσσονται στο δίκτυο των «Αμερικανικών Γωνιών» (American Spaces) της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Ελεύθερης πρόσβασης - Χωρίς κόστος

Ο κύκλος μαθημάτων «6+1 εβδομάδες» είναι ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς κόστος και «…μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αναπτύξει δεξιότητες κριτικής σκέψης, ώστε να διακρίνει καλύτερα τις αξιόπιστες πληροφορίες και ειδήσεις, που διακινούνται σε όλες τις πλατφόρμες Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Βασικά στοιχεία της ποιοτικής δημοσιογραφίας, διασταύρωση πηγών, χρήσιμα εργαλεία για όταν αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, διαφοροποίηση μεταξύ πληροφορίας/γνώμης, ορισμοί και όροι παραπληροφόρησης, ευθύνη και δεοντολογία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχος της αξιοπιστίας πληροφοριών, που παρουσιάζονται ως επιστημονικά γεγονότα, είναι μόνο μερικά από τα θέματα, που θα αναπτύξουμε από τη σκοπιά του αποδέκτη της πληροφορίας».

Ο κύκλος περιλαμβάνει:

  • Βίντεο με εισηγητές τους δημοσιογράφους: Μαρία Κατσουνάκη, Μαρία Κοζάκου, Ηλία Μαγκλίνη, Τάσο Τέλλογλου, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη
  • Διαβάσματα/συνιστώμενες πηγές
  • Κουίζ και τεστ
  • Προγραμματισμένες, ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις μέσω zoom με τους εισηγητές των βίντεο και την υπεύθυνη του προγράμματος, δημοσιογράφο Σίσσυ Αλωνιστιώτου

Πώς θα τον παρακολουθήσεις

Ο κύκλος μαθημάτων «6+1 Εβδομάδες» απευθύνεται σε άτομα άνω των 16 ετών και είναι σχεδιασμένος, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τον παρακολουθήσει τις ώρες και τις μέρες που επιθυμεί.

Δηλώνοντας συμμετοχή στο https://forms.gle/1bh9NxsiQHanNLq16 θα σου αποσταλεί σύνδεσμος, που θα δίνει πρόσβαση σε όλα τα βίντεο, τα διαβάσματα/συνιστώμενες πηγές, τα κουίζ και τα τεστ των 6 εβδομάδων.

Μπορείς επίσης να δηλώσεις συμμετοχή μέσω email στέλνοντας το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και τον τόπο διαμονής σου στο mail: jaj@jaj.gr.

Ο κύκλος «6+1 Εβδομάδες» περιλαμβάνει αποκλειστικά βίντεο, που παρουσιάζουν βήμα-βήμα τη χρήση εργαλείων και ιστότοπων κατά της παραπληροφόρησης.

Ενώ είστε ελεύθεροι να παρακολουθήσετε τον κύκλο μαθημάτων με τον δικό σας ρυθμό, προτείνεται η ολοκλήρωσή του εντός 3 μηνών, προκειμένου να συμμετάσχετε αποδοτικά στις 3 ζωντανές διαδικτυακές συναντήσεις και ειδικά στην τέταρτη και τελευταία, επιστέγασμα όλης της κοινής προσπάθειας!

Εγγραφές

Οι εγγραφές θα γίνονται από τις 5 έως τις 20 Οκτωβρίου 2021. Για να κερδίσετε το Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, το οποίο θα δοθεί, θα πρέπει να συγκεντρώσετε βασική βαθμολογία στα κουίζ και τα τεστ.

Πληροφορίες

  • Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε μέσω email: spartitechlab@gmail.com ή
  • τηλεφωνικά στον αριθμό: 2731026853 (Σαγιάννης Δημήτριος) όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τις Βιβλιοθήκης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις