Πρόταση θέματος για ένταξη προς συζήτηση στο ΠΕΣΥΠ: «Σύνταξη κανονισμού, θέσπιση κριτηρίων και προϋποθέσεων για χορήγηση Αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προς θεσμικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους»

Γράφει η Τζένη Δημητρακοπούλου*

Από την αρχή της θητείας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διακρίναμε έντονα και σε πολλά πεδία αρμοδιοτήτων του θεσμού παρερμηνείες, παραλείψεις (εσκεμμένες ή μη), έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, έλλειψη πλαισίου δράσης και λειτουργίας, έλλειψη συγκεκριμένων κανόνων, παρόλο που είμαστε δημόσιος φορέας και η νομοθεσία ευτυχώς λύνει αρκετά θέματα, δυστυχώς αγνοείται προκλητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως τα πράγματα δεν γίνονται σωστά από πλευράς διοίκησης και τις περισσότερες φορές όντως δεν γίνονται «σωστά», γιατί υπάρχει πάντα αυτό το περιθώριο να θεωρεί η Περιφερειακή Αρχή ότι το σωστό είναι αυτό που πράττει .

Στη Νεοελληνική, η λέξη αιγίδα έχει την έννοια της προστασίας. Σημαίνει δηλαδή «υπό τη προστασία μου». Πολύ σοφά λοιπόν, με τον όρο «αιγίδα» νοείται η παραχώρηση, σε θεσμικό επίπεδο, υποστήριξης πρωτίστως ηθικής αλλά συνηθίζεται στις μέρες μας και υλικής, σε επιλεγμένες ποιοτικές και μη κερδοσκοπικές εκδηλώσεις φορέων. Η αιγίδα, σε θεωρητικό επίπεδο και όταν δεν χρησιμοποιείται ευκαιριακά, ψηφοθηρικά ή με αδιαφανή κριτήρια, αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για τη σύσφιξη της αμφίδρομης σχέσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες, αναδεικνύει σημαντικές δράσεις, είναι κοινωνική, εκπαιδευτική, φωτίζει γεγονότα, βοηθά στην αποδοχή και ένταξη νέων ιδεών, βοηθά στην επιβίωση μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φορέων, βοηθά στη διάσωση πολιτιστικών κυρίως γεγονότων σε τόπους που ερημώνουν και σβήνουν, εθίμων και παραδόσεων, τεχνών κα.

Διαχρονικά, υπάρχει αυτή η ροή χρημάτων προς φορείς, συλλόγους και σωματεία από τη Περιφέρεια. Με την αρωγή της όλα τα χρόνια κατάφεραν να ενισχυθούν και να υλοποιήσουν τις δράσεις τους: εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, φεστιβάλ, διαγωνισμούς, αγώνες, μαθήματα ακόμη και πανηγύρια (αυτά βέβαια, μέχρι που έπεσαν θύματα κατακραυγής από τη «δικαιοσύνη του όχλου» και της «ελίτ») κα. Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο τα δυο τελευταία της πανδημίας, που συν έπεσαν με τις Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία είναι δεδομένο πως υπήρχε συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, σχετικά με τη χορήγηση αιγίδας και επιχορήγησης. Και φυσικά δόθηκαν απλόχερα. Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι... Πολλές εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να φέρουν την αιγίδα μιας και άλλες δεν πήραν τη δημοσιότητα που έπρεπε, άλλες ήταν μικροεξυπηρετήσεις, για πολιτικά συμφέροντα, σε πολλές περιπτώσεις αγνοήθηκαν φορείς που θα ήταν επωφελές να συνεργαστούμε και στον αντίποδα "βοηθήθηκαν" δράσεις που δεν χρειάζονταν, που προκάλεσαν και έδωσαν λάθος εικόνα για την Περιφέρειά μας.

Στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, πολλές φορές προβληματιστήκαμε, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι, για το πως δίνουμε την «αιγίδα», ζητήσαμε, έγκαιρα και κατ’ επανάληψη, να εξετάσουμε και να οριοθετήσουμε με ποιους συνεργαζόμαστε, να υπάρξει Μητρώο Συλλόγων και Φορέων, να θέσουμε κανόνες, να μπει μια τάξη. Φυσικά αυτές οι προτάσεις αγνοήθηκαν.

Γιατί πέραν της ηθικής στήριξης και αίγλης που παραχωρεί η «Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου», το οποίο είναι το πλέον σημαντικό- πάντα υπάρχει και το οικονομικό μέρος, που έχει να κάνει με το αν τα λεφτά μας, πιάσανε τόπο, που λέει και ο λαός μας. Και η διαχείριση του Δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι ουσιαστική επένδυση που θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στον φορέα και φυσικά θα είναι και νόμιμη και διάφανη και ηθική.

Συνεπώς είναι επείγουσα ανάγκη τώρα πριν την εκπνοή του 2021 που πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις για τα 200χρονα, τώρα μετά από όσα σκανδάλισαν την κοινωνία με την αιγίδα που χορηγήθηκε για να ανέβει θεατρικό για την Επανάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης, να συμφωνήσουμε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, συνολικά.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, προκειμένου να διασφαλιστεί σε όλες τις περιπτώσεις, η προστασία της ταυτότητας, της φήμης και της δημόσιας αξίας του θεσμού τον οποίο υπηρετούμε αλλά και η αποτελεσματικότερη εμπλοκή του στα κοινά άμεσων και έμμεσων αρμοδιοτήτων του, να υπάρξει άμεσα ένα πλαίσιο χορήγησης της αιγίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ένας κανονισμός!

Προτείνουμε, λοιπόν, μέσα από διαβούλευση-εκτεταμένο διάλογο, να καταλήξουμε στη σύνταξη ενός Κανονισμού, όπου θα διευκρινιστούν ζητήματα όπως οι όροι παραχώρησης της αιγίδας και οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται για τον κάθε φορέα αυτό, να υπάρχουν σαφή κριτήρια αξιολόγησης, ως προς την επιλεξιμότητα της δράσης, να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο φορέας που θα λαμβάνει αιγίδα και επιχορήγηση, να προβλεφθεί αξιολόγηση της κάθε δράσης πχ δεν γίνεται να επιχορηγούμε δράση ενός συλλόγου πέντε μελών και όχι ενός με χίλια, χωρίς να ξέρουμε γιατί και τι θα επιφέρει στη Περιφέρεια η εν λόγω επιχορήγηση, να υπάρχει διαβάθμιση στα ποσά πάλι με κριτήρια, πχ μελών, δράσεων που υλοποιεί, ποσά που έχει λάβει κλπ

(*) Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, Msc για τη Παράταξη «Νέοι Δρόμοι για τη Πελοπόννησο»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις