ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις και ξηρασία).

Σήμερα όσο ποτέ είναι μεγάλη η ανάγκη για αφύπνιση των αρχών της Ελλάδας ενόψει των δευτερογενών συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών. Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Ηλεία αλλά και Κορινθία παλαιότερα, επλήγησαν από αδυσώπητες πυρκαγιές που στην κυριολεξία άλλαξαν τον γεωφυσικό χάρτη της χλωρίδας και της πανίδας. Τεράστιες εκτάσεις καμένες, χωρίς ίχνος βλάστησης και με απανθρακωμένα τα εδάφη θα υποστούν καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες. Η κραυγή αγωνίας των πολιτών που συνεχίζουν να ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι δυνατή. Το σχέδιο ανασυγκρότησης τους έπρεπε ήδη να εκπονείται ως μια γραμμή άμυνας πριν οι τόποι αυτοί εγκαταλειφθούν κι ερημώσουν.

Δείτε τι αναφέρει στο notospress.gr από την καμένη Μάνη ο δημοσιογράφος Γιώργος Δημακόγιαννης (στο14:19 λεπτό του video)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις