ΑΡΓΟΣ. Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται 14-16 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, μετέχει ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Καμπόσος, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα και του Υπουργού Επικρατείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. Την Παρασκευή 15/10, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και έθεσε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν του Δημάρχους της Πελοποννήσου.

Η oμιλία του Πρόεδρου ΠΕΔ Πελοποννήσου & Δημάρχου Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Συνάδελφοι

Με ιδιαίτερη χαρά πάντα, βρίσκομαι στην μία και μοναδική Μακεδονία, την Ελληνική. Πριν ξεκινήσω με τα προβλήματα, θα ήθελα να πω πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι εμείς που ζήσαμε την ανωμαλία των εκλογών του 2019 ευχαριστούμε για την αποκατάσταση του εκλογικού νόμου. Δε νοείται σε καμία περίπτωση κυβερνήσεις, να κυβερνούν λαούς πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων με ποσοστά κάτω από 40% και οι Δήμαρχοι να ψάχνουν συμμαχίες, οι οποίες κάποιες φορές είναι και ετεροβαρείς και δημιουργούν προβλήματα.

Ως Πρόεδρος της ΠΕΔ μεταφέρω την φωνή από την Πελοπόννησο , από την Αργολίδα, την Κορινθία, την Μεσσηνία, την Λακωνία μεταφέρω τη φωνή όλων αυτών οι οποίοι μετά από την τελευταία γενική συνέλευση και το διοικητικό μας συμβούλιο, πήραμε κάποιες αποφάσεις ώστε να σας τις μεταφέρω εδώ.

Υπάρχει μία διαφορά κύριε Υπουργέ, υπάρχει το κέντρο και υπάρχει και η περιφέρεια. Υπάρχουν οι αγαπημένοι Δήμαρχοι με δήμους 4.000 τετραγωνικά μέτρα υπάρχουν και οι Δήμαρχοι με 1.000 τετραγωνικά χλμ! Υπάρχουν οι Δήμαρχοι εκείνοι οι οποίοι έχουν τεράστια οδική αγροτική οδοποιία και τεράστιους οδικούς άξονες.

Ο λαός τον οποίο υπηρετούμε όλοι μας, αυτός ο ίδιος λαός μας ψηφίζει, αλλά οι Δήμοι πληρώνουν τον λογαριασμό. Αυτό είναι άδικο και είναι άδικο, διότι για τις γούβες που δεν κλείνουν, για τους δρόμους που δεν ανοίγουν, για την κτηνοτροφία που δεν μπορεί να συνεχίσει ο κτηνοτρόφος να πηγαίνει στις δουλειές του και ο αγρότης να πηγαίνει στα κτήματα του …φταίει ο Δήμαρχος!!! Μα τα χρήματα δεν τα παράγει ο Δήμαρχος ! Ο Δήμαρχος τη μόνη πηγή που έχει είναι τα δημοτικά τέλη και είναι αυστηρά μόνο για τα απορρίμματα και για τον ηλεκτροφωτισμό! Για τίποτε άλλο! Δε μπορεί να τα πειράξει αυτά τα λεφτά! Ο κόσμος όμως δε το βλέπει. Ο κόσμος λέει τη γούβα μου και τη λάμπα μου! Η γούβα είναι θέμα της κυβέρνησης –των χρηματικών ενταλμάτων-τα οποία έρχονταν και δεν έρχονται πια!

Υπάρχουν δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός. Ποιος είναι ακόμα αυτός που λέει αυτό το ανέκδοτο ότι εμείς κινούμεθα παραλλήλως;; Καθόλου! Ο πρώτος βαθμός είναι υποτελής του δεύτερου! Εμείς έχουμε κάποιον από πάνω μας ο οποίος έρχεται και μας λέει, αν δεν είσαι καλό παιδί το γήπεδο δεν θα το πάρει ο Δήμος σου, αλλά θα πάει αλλού! Εάν δεν είσαι καλό παιδί το ΠΔΕ θα το λειτουργήσω εγώ όπως νομίζω! Προσέξτε όμως κάτι, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών τα διαμορφώνουν οι Δήμοι και όχι οι Περιφερειάρχες. Διότι εμείς όταν δεν κλείνουμε τις γούβες, όταν δεν μπορούμε να φτιάξουμε την αγροτική οδοποιία , είμαστε υπόλογοι απέναντι στον λαό και στο τέλος της θητείας την πληρώνει ο Δήμαρχος! Και πάρα πολλοί συνάδελφοι πλήρωσαν το μάρμαρο και το 2014 και το 2019!

Είμαι ένας Δήμαρχος που εκλέγομαι από το 2011, και με ποσοστά πάνω από 60%, σε μια μεγάλη Περιφέρεια. Ευχαριστώ τον κόσμο και τον λαό που με στηρίζει με όλη του την δύναμη και γι αυτό προσφέρω την ψυχή μου!

Αγαπητοί συνάδελφοι. Σχεδόν 300 εμείς, 300 και οι βουλευτές – εμείς όμως όπως ανέφερε και ο συνάδελφος Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας - βρισκόμαστε στον εξευτελισμό των 1600ευρω! Γιατί; Υπαινίσσεστε ότι είμαστε κλέφτες και ότι βρίσκουμε από κάπου αλλού λεφτά; Υπαινίσσεστε ότι εμείς δεν δουλεύουμε και ότι δεν πρέπει να αμειβόμαστε; Κύριε Υπουργέ, κ. Πέτσα , θεωρώ ότι αυτά θα τα διορθώσετε γιατί σας γνωρίζω και προσωπικά, γνωρίζω τις ευαισθησίες σας και την μαχητικότητα σας. Γνωρίζω ότι θα τα υλοποιήσετε γιατί είναι και μονόδρομος.

Έβαλα τους τοπογράφους του Δήμου μας να μετρήσουν την έκταση του αστικού δικτύου του Άργους δλδ και των χωριών , όχι του αγροτικού! Σε μια εβδομάδα τελείωσαν το 30%! Αυτό συμβαίνει και σε όλους τους Περιφερειακούς Δήμους πλην αυτών των λίγων του κέντρου που έχουν γεμίσει τα ταμεία τους με αποθεματικά , εμείς δεν έχουμε, εμείς πάμε στα ληξιπρόθεσμα. Το 100% του αστικού δικτύου του Δήμου Άργους Μυκηνών είναι 4.815,68 χλμ δλδ από την Αθήνα στην Φρανκφούρτη και πίσω! Αυτό σε όλους τους Δήμους!

Όσον αφορά στο αγροτικό δίκτυο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα κύριε Υπουργέ. Μιλάμε και λέμε, γιατί πένεται η κτηνοτροφία, γιατί οι αγρότες δεν φτάνουν στα κτήματα τους , γιατί φεύγουν; Γιατί δεν έχουν δρόμους να πάνε! Γιατί δεν έχουν κι όλες εκείνες τις άλλες στηρίξεις και βοήθειες.

Το 30% λοιπόν του αγροτικού δικτύου του Δήμου Άργους Μυκηνών από την Αθήνα φτάνει μέχρι την Ρίγα της Λετονίας ! Και τονίζω, δεν είναι μόνο για τον Δήμο Άργους Μυκηνών, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να προταχθεί ο Δήμος μου, εκπροσωπώ την ΠΕΔ Πελοποννήσου εκπροσωπώ όλους τους συναδέλφους Δημάρχους διότι συμμερίζομαι την αγωνία τους.

Αυτοί που έβαλαν πλάτη στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η πατρίδα μας ήταν οι Δήμοι! Στον δικό μου τον Δήμο ρώτησα τι χρήματα έπαιρναν πριν και τι χρήματα πήραμε μετά εμείς. Πριν από μένα κάθε 4ετία παίρνανε 28μιση εκατομμύρια για έργα κι εμείς σήμερα παίρνουμε 2,400!Αυτό είναι 92% περικοπές! Αυτά τα λεφτά χάθηκαν! Δηλαδή τότε έπαιρναν πολλά;; και σήμερα βολευτείτε με αυτά που σας στέλνει το κράτος; Ή τότε ήταν τα κανονικά και σήμερα κάνουμε υπομονή μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο; Που πραγματικά απ ότι ακούμε και απ ότι αντιλαμβανόμαστε, είμαστε κοντά σε αυτό το ξέφωτο. Άρα πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα και η κανονικότητα είναι να γίνει αύξηση στους ΚΑΠ 50%!

Πρέπει να μας δώσετε πίσω την αξιοπρέπεια μας και να πάψει να μας κηδεμονεύει η Περιφέρεια! Δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες και να μας αγαπούν, χωρίς να αναμένουν γονυκλισίες από εμάς για να γίνετε η δουλειά του Δήμου μας.

Σχετικά με το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) όσο κι αν φαίνεται περίεργο και να μην μπαίνουν στο μυαλό μας άλλες σκέψεις, επιβάλλεται να αποκαταστήσετε αυτή την παρατυπία. Δώστε την δυνατότητα στους Δημάρχους, να κάνουν εκείνοι αυτά που θέλουν για τον τόπο τους και όχι εκείνοι που αυτοανακηρύχθηκαν προϊστάμενοι διότι οι κεντρική εξουσία τους παραχώρησε το δικαίωμα.

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στην ΣΑΤΑ , χρήματα δλδ που έρχονται στον Δήμο. Αυτή συνέχεια συρρικνώνεται, μαζεύεται.

Απώλεια εσόδων από τους παιδικούς σταθμούς-πήγαιναν παιδάκια στους παιδικούς και με τα τροφεία πληρωνόταν κάποιο προσωπικό τώρα τα παιδιά δεν πάνε άρα πένονται οι παιδικοί σταθμοί και πρέπει να συμπληρώνει ο Δήμος λεφτά!

Ποια λεφτά και από πού; Κοινωνικές δομές! Κοινωνικό συσσίτιο , κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο με μηδενική κρατική ενίσχυση! Μηδέν λεφτά!

Διαχείριση αδέσποτων ζώων. Εμένα αν με καλέσει ο εισαγγελέας θα πάρω και τις αγέλες των σκυλιών μαζί μου και θα πάω! Και θα του πω να τα διαχειριστείς εσύ! Γιατί λέει ο νόμος θα το πάρεις θα το αποπαρασιτώσεις , θα το στειρώσεις , θα το τσιπάρεις και θα το πας πάλι εκεί που το βρήκες! Στο φυσικό του περιβάλλον! Δλδ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εγώ , στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων! Κι αυτό το σκυλί τι θα κάνει; Όταν πεινάσει θ’ αγριέψει! Και γι’ αυτό φταίει ο Δήμαρχος; Οι Δήμαρχοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περνάνε από αυτόφωρη διαδικασία. Να σέρνετε συνέχεια ο Δήμαρχος για τα σκυλιά στα δικαστήρια; Δώστε το δικαίωμα και την χρηματοδότηση στις φιλοζωικές να αναλάβουν τα αδέσποτα!

Κύριοι συνάδελφοι, τελειώνω λέγοντας και περιμένοντας, ότι αυτό το συνέδριο θα μας βγάλει στο φως. Επαναλαμβάνω πως το θέμα του νέου εκλογικού νόμου είναι κάτι πολύ θετικό και ευχαριστούμε γι αυτό. Όμως τα προβλήματα τα υπόλοιπα αγαπητέ Υπουργέ είναι μεγάλα, προσέξτε διότι η αγροτική οδοποιία παρασύρει την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους από τα χωριά . Αυτά τα μεταφέρω διότι αυτός είναι ο στόχος του συνεδρίου, να ακουστούν τα προβλήματα και ξέρω κ. Υπουργέ πως θα τα αντιμετωπίσετε με θέρμη!

Σας ευχαριστώ»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις