ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας ενημερώνει ότι καταρροϊκός πυρετός έκανε την επανεμφάνιση του και μέχρι στιγμής πλήττει εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων σε όλο τον νομό.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «μετά τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το υψηλό κόστος εκτροφής των ζώων με τις καλπάζουσες ανατιμήσεις σε ζοωτροφές και τα χαράτσια, τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δέχονται τώρα ένα ακόμα χτύπημα».

Περιγράφει την κατάσταση με τον πυρετό και προειδοπεοί: «Ο καταρροϊκός πυρετός έκανε την επανεμφάνιση του και μέχρι στιγμής πλήττει εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων σε όλο τον νομό. Οι συνέπειες για άλλη μια φορά προοιωνίζονται δραματικές για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους.

Το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, ωστόσο καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή της και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια αφού το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη εκτός της αποζημίωσης μόνο για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Την ίδια ώρα είναι αμφίβολο το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια οι κτηνοτρόφοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων που θα ενταθούν ώστε να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας.

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους αγωνιστικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, ώστε να παλέψουμε να μείνουμε στα κοπάδια μας!

Μαχητικά απαιτούμε:

  1. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.
  2. Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  3. Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους.
  4. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.
  5. Πρόληψη κατά της ασθένειας. Ελέγχους που θα περιλαμβάνουν ψεκασμούς και απαραίτητους εμβολιασμούς με κρατική ευθύνη και όχι η ευθύνη να μεταβιβάζεται στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.
  6. Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό
  7. Κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων.
  8. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  9. Να απαλλαγούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις