ΕΛΛΑΔΑ. Αναμφισβήτητα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που δημιουργούν στον επιχειρηματικό κόσμο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αγανάκτηση, εκνευρισμό και βαθιά ανησυχία έχουν προκαλέσει τα μέτρα, στην Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, (Ο.Ε.ΕΣ.Π.).

Η Ο.Ε.ΕΣ.Π. καλεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς συμβούλους της να αλλάξουν ρότα, γιατί «φέρνουν την κοινωνία στα όριά της»…

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΕΣΠ ξεκαθαρίζει πως το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν, είναι ο περιορισμός της πρόσβασης του κοινού στα καταστήματα, και μάλιστα χωρίς αυτό να αντισταθμίζεται από αντίτοιχα μέτρα ενίσχυσης, «… που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο από την “χασούρα” αυτή»

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ιδιαιτέρως μάλιστα καυτηριάζεται η «… μη επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου και στα super markets», γεγονός που «δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεί ακόμα μια φορά καίριο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η ανακοίνωση της Ο.Ε.ΕΣ.Π.

«Ενάμισι χρόνο μετά, από την αρχή της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα με ευλάβεια και σοβαρότητα, τώρα η κυβέρνηση απαιτεί οι πελάτες μας να εισέρχονται στις επιχειρήσεις μας με rapid test και να ελέγχονται από τους εργαζόμενούς μας. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι ξεκάθαρα ο σημαντικός περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασής τους σε αυτά.

Φυσικά ούτε λόγος για αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο από την «χασούρα» αυτή αλλά αντίθετα βρισκόμαστε ξανά ένα βήμα πίσω από την επιστροφή στην κανονικότητα με νέα οικονομικά προβλήματα να κυοφορούνται.

Παράλληλα δημιουργείται έντονος εκνευρισμός από τη μη επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου και στα super markets. Είναι κατανοητό ότι η μονομερής ισχύς του μέτρου δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεί ακόμα μια φορά καίριο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω υπεραγορές τροφίμων να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους εις βάρος των μελών μας. Εύλογα ερωτήματα γεννιούνται από όλους μας: Στα supermarket και τις εκκλησίες ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται; Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα και γι’ αυτούς τους χώρους; Ο κορονοϊός έχει επιλεκτική αντίδραση μόνο στα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το λιανεμπόριο όλο αυτό το διάστημα δεν αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορονοϊού και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για ακόμα μια φορά. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια και η βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική, με προτεραιότητα ένα πειστικό restart των εμβολιασμών, επιμένει στον διχασμό της κοινωνίας.

Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τη λάθος τακτική της κυβέρνησης.»

Κύριοι, αλλάξτε ρότα…

«Θα πρέπει η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς συμβούλους να αλλάξει ρότα, καθώς με τα μέτρα που λαμβάνουν, αντί να αναχαιτίζουν δραστικά την πανδημία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα σε συγκεκριμένους κλάδους και να φέρνουν την κοινωνία στα όριά της.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις