ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Καθαρές εξηγήσεις ζήτησε η Ντία Τζανετέα, τέως αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της θεατρικής παράτασης που ανέβασε ο Δημήτρης Λιγνάδης στις φυλακές Τρίπολης με θίασο τους κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα και κυρίως και βιασμούς και παιδεραστία.

Όπως ανέφερε η Ντία Τζανετέα «τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν καταστεί μετεκπαιδευτικά ιδρύματα του εγκλήματος. Οι θεατρικές παραστάσεις μπορεί να είναι ένας τρόπος βελτίωσης των κρατουμένων αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι όταν μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί μεν να έχουν το τεκμήριο της αθωότητας αλλά κατηγορούνται για ειδεχθή εγκλήματα και ιδιαίτερα σε βάρος παιδιών. Η αιγίδα και η χρηματοδότηση που έδωσε η Περιφέρεια στην παράσταση σκηνοθεσίας Λιγνάδη στις Φυλακές Τρίπολης προκαλεί αναστάτωση και θυμό» ανέφερε η περιφερειακή σύμβουλος και χαρακτήρισε αδιανόητες τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Απαιτούν καθαρές εξηγήσεις Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Θα το δεχθούμε ως λάθος για το οποίο πρέπει να δώσετε καθαρές εξηγήσεις» ανέφερε απευθυνόμενη στην παράταξη του Παναγιώτη Νίκα. «Αναλογιστείτε όσοι έχετε παιδιά πως θα αντιδρούσατε αν ήταν τα δικά σας παιδιά στη θέση των θυμάτων…»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απάντησε ότι και σήμερα αν κληθεί να πάρει μια απόφαση θα πράξει το ίδιο ακριβώς, θα στηρίξει δηλαδή τους κρατούμενους (που κατηγορούνται γι’ αυτά τα εγκλήματα) δίνοντας την αιγίδα της Περιφέρειας αλλά και πόρους για μια θεατρική παράσταση που αφορά στο 1821. Θυμίζουμε και την προηγούμενη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Σταθόπουλου ο οποίος παρακολούθησε στις Φυλακές την παράσταση και δήλωσε εξαιρετικά συγκινημένος από τις ερμηνείες και την προσπάθεια των κρατουμένων.

Στην Τρίπολη, όπως έχει πει ο διευθυντής των φυλακών, κρατούνται κατηγορούμενοι και καταδικασμένοι για ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα. «Άνθρωποι που έχουν παραδεχθεί το έγκλημά τους, άνθρωποι που λένε ότι είναι αθώοι και άνθρωποι που είναι άρρωστοι, που νοσούν ψυχικά και δεν έχει ασχοληθεί κανείς μαζί τους». Κρατούνται στην Τρίπολη προκειμένου να μην υπάρχουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων τους. Εκεί, έχει μεταφερθεί ο κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς ανηλίκων ο Δημήτρης Λιγνάδης αλλά και ο Πέτρος Φιλιππίδης που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για ένα βιασμό και δύο απόπειρες.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Πελοπόννησος την ώρα που προκαλούν σοκ τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην χώρα μας, αφού όπως προκύπτει, το 2020 κάθε εβδομάδα και ένας ανήλικος έπεφτε θύμα βιασμού. Μάλιστα, την τελευταία πενταετία, κάθε χρόνο τουλάχιστον 43 παιδιά βίωναν τον βιασμό σώματος και ψυχής κάθε χρόνο.

Οι ανατριχιαστικοί αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μόνο από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται σε υπηρεσίες της, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένει στο «σκοτάδι». Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια οι αντίστοιχες υποθέσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί η ΕΛ.ΑΣ. ξεπερνούν τις 1.000 και αφορούν σε βιασμό, απόπειρα βιασμού, αποπλάνηση, κ.α. με τα θύματα να φτάνουν τα 1.181.

Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο δεν αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος στην χώρα μας αφού υπάρχουν αντίστοιχα θύματα τα οποία δεν βρήκαν το σθένος, ή δεν είχαν την δυνατότητα να απευθυνθούν στις αρχές.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το 2020 τα ανήλικα θύματα βιασμού αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με το 2016. Δραματικά μεγάλα είναι και τα νούμερα όσον αφορά στις υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και ασέλγειας, που μόνο τον περασμένο χρόνο έφτασαν τις 82 με θύματα 95 ανήλικα παιδιά.

Εκτός από τις περιπτώσεις βιασμών και ασέλγειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες τις ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν μέσα στο 2020 και 53 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 63. Από το 2016, ο αριθμός των δηλωμένων περιστατικών που έχει καταγράψει η Αστυνομία φτάνει τα 327, με τα θύματα να αγγίζουν τα 370, περισσότερα από 70 τον χρόνο.

Παράλληλα μέσα στο 2020, υπήρξαν 13 υποθέσεις όπου γονείς εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε οικεία άτομα, εκπαιδευτικούς, κληρικούς ή γιατρούς, και αυτά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Σε 2 άλλες περιπτώσεις, δράστες ασέλγησαν εις βάρος ανηλίκων που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να αντισταθούν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις