ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας - ΟΕΒΕΛ, θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση των μελών του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης, και καλεί τα μέλη της στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης, την Τρίτη 16/11 (11:00).

Όπως αναφέρουν από την ΟΕΒΕΛ, «… Όλοι Μαζί, να επιβεβαιώσουμε το σεβασμό και τις προσπάθειές μας για την τήρηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας, ταυτόχρονα όμως να βροντοφωνάξουμε ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα και ζητούμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να “κλείσει” κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντέξουν και να επιβιώσουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Μεταξύ άλλων ζητούμε:

  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.»

«Εργαλειοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας»

Στην ΟΕΒΕΛ πιστεύουν πως με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση (2/11) και τα οποία υποχρεώνουν στο εξής τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test κατά την είσοδό τους στα λιανεμπορικά καταστήματα και τους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης, «…επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα στην προσπάθεια της να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ίδια στιγμή που έχει αποσύρει κάθε υποστηρικτικό μέτρο προς τις επιχειρήσεις».

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη (μη τρόφιμα) στα σουπερμάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο, ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

«Μη βιώσιμη η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης»

Ειδικότερα, στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και για τους εξωτερικούς χώρους «…περιορίζει ακόμα περισσότερο την πελατειακή βάση του κλάδου, η οποία έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη».

«Οι επιχειρήσεις σε ρόλο χωροφύλακα»

Ιδιαιτέρως υπογραμμίζεται πως, «Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί επιλέγει να βάλει για μια ακόμα φορά σε ρόλο “χωροφύλακα” τις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει καμία στήριξη ενώ βάλλονται και από ένα εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα, που κάνει ακόμα δυσκολότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητά τους, αλλά και την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα lockdown».

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας» αλλιώς θα μετρήσουμε νέα λουκέτα

Οι επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους, όλο το προηγούμενο διάστημα με υψηλό κόστος τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19, όμως, «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας, των πολιτών και των εργαζομένων και την επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Διαφορετικά βαδίζουμε προς έναν ακόμα χειμώνα δυσκολότερο του περσινού και τα λουκέτα που θα μετρήσουμε στο τέλος του θα αποτελέσουν “καταστροφικό μονόδρομο” για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις