ΣΠΑΡΤΗ. Απάντηση δόθηκε στους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολο Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα, σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, με θέμα «Το οικοσύστημα του δάσους της Λουσίνας στον Ταΰγετο κινδυνεύει».

Όπως προκύπτει, το Δασαρχείο Καλαμάτας αποφαίνεται ότι «το δασικό οδικό δίκτυο στο δάσος του Ταϋγέτου είναι ανοικτό και προσβάσιμο για πυροσβεστικά οχήματα και σε κοντινή απόσταση από την εν λόγω περιοχή, υπάρχει μεγάλη ανοικτή λιμνοδεξαμενή για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων».

Επιπλέον, παρατίθεται το έγγραφο της Δ/νσης Προγραμματισμού & Δασικής Πολιτικής του Υ.Π.ΕΝ. (σχετ. 3), στο οποίο καταγράφονται οι χρηματοδοτήσεις και τα ποσά που κατανεμήθηκαν τα έτη 2020 και 2021 στο Δασαρχείο Καλαμάτας, για έργα αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας, από τα εγκεκριμένα Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου του Υ.Π.ΕΝ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται από το Δασαρχείο Καλαμάτας:

«Η Υπηρεσία μας για το έτος 2021 χρηματοδοτήθηκε για την κάλυψη αναγκών αντιπυρικής προστασίας με το ποσό των 17.000€ και 18.700€ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Τα ποσά διατέθηκαν εξ’ ολοκλήρου για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου – αντιπυρικών ζωνών του Δάσους Ταϋγέτου. Οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν 14/7/2021 και συνεχίζουν να εκτελούνται ως σήμερα, στο δασικό οδικό δίκτυο - αντιπυρικές ζώνες του Βορείου και Νοτίου Ταϋγέτου.

Οι επεμβάσεις αφορούν στις περιοχές που εμφανίζεται μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης- συντήρησης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η περιοχή της Λουσίνας Καστορείου, και μέχρι το ύψος της ανωτέρω χρηματοδότησης.»

Η Ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης

Θέμα: «Το οικοσύστημα του δάσους της Λουσίνας στον Ταΰγετο κινδυνεύει»

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του νομού Λακωνίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, ένα μοναδικό οικοσύστημα, το δάσος της Λουσίνας, στον Ταΰγετο, έχει αφεθεί στην τύχη του και στην εθελοντική προσπάθεια πολιτών. Το δάσος της Λουσίνας είναι ένα υπέροχο οικοσύστημα με πανίδα και χλωρίδα, που θα ζήλευαν πολλές χώρες. Από την άλλη, πάλι, διασχίζοντας το εν λόγω δάσος, διαπιστώνει κανείς προβλήματα, αφού οι δρόμοι που οδηγούν από το κοντινό Καστόρι προς το εν λόγω δάσος είναι τόσο στενοί, που δεν μπορούν να περάσουν όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής, σε περίπτωση ανάγκης. Ο δε δασικός δρόμος είναι σχετικά καλός, μέχρι να μπεις στο δάσος. Όμως, όταν εισέρχεσαι στην δασοσκέπαστη Λουσίνα, η εγκατάλειψη του δρόμου είναι ολοφάνερη. Τραγική είναι και η κατάσταση στις 3 αντιπυρικές ζώνες του δάσους, όπου με δυσκολία περνά άνθρωπος, ενώ, από ότι φαίνεται, έχουν να συντηρηθούν, τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Επιπρόσθετα, σε αρκετά σημεία, ο δρόμος “κόβεται” από χείμαρρους, ενώ, μια καλύβα του δασαρχείου φαίνεται αφημένη στην τύχη της και σταδιακά καταρρέει. Η απουσία της φροντίδας της Πολιτείας για την διαφύλαξη του ανωτέρω δάσους είναι παντού εμφανής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην διαμόρφωση και αποκατάσταση του ως άνω δικτύου δασικών δρόμων και των σχετικών αντιπυρικών ζωνών, στο δάσος της Λουσίνας, στον Ταΰγετο, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα στην πολύπαθη από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές ως άνω ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας;
  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε αύξηση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ως άνω δασικοί δρόμοι, που δρουν και ως ζώνες πυρόσβεσης και αποκοπής των πυρκαγιών;
  • Σε ποιες παρεμβάσεις προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή ανοικτής λειτουργικής δεξαμενής ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, προς αποφυγή τραγικών καταστάσεων στην περιοχή της Λακωνίας;

[Να σημειωθεί ότι το θέμα για την ανάgκη προστασίας του δάσους της Λουσίνας ανέδειξε με ρεπορτάζ το notospress.gr]

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις