ΣΠΑΡΤΗ. Mια άλλη εποχή. Δημαρχεία Γεωργίου Σαϊνόπουλου. Η πόλη υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πνευματικό άνδρα της εποχής Κωνσταντίνο Τσάτσο, με την σύζυγό του Ιωάννα. Πρόκειται για μια επίσκεψη που δίνει την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να εκφράσει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη του στην πόλη της Σπάρτης. Ταυτόχρονα είναι ομιλητής στην Σχολή Φιλοσοφίας «Ο Πλήθων» του παρόντος Ακαδημαϊκού Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλεως.

Είναι πράγματι συγκινητική αλλά και αξιοπρόσεκτη η αίγλη αλλά και θέρμη σε όλα τα στιγμιότυπα που κατέγραψε η ΕΡΤ στο αρχείο της και ευτυχώς διασώθηκαν. Ακόμα δε πιο εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή, χιλιάδων μαθητών της πόλης στην ομιλία του Κωνσταντίνου Τσάτσου από τον εξώστη του Δημαρχείου της Σπάρτης.

Δείτε και ακούστε με προσοχή τόσο τον λόγο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και του Δημάρχου Σπάρτης. Μια άλλη εποχή, άλλο ύφος και άλλο ήθος. Mεταξύ άλλων ο Κων/νος Τσάτσος αναφέρει:

«Σπάρτη. Μια πόλη που έχω αρκετούς λόγους να αγαπώ ιδιαίτερα… Για την ανδρεία, την ευθύτητα, την λιτότητα την αγνή, την αποφασιστικότητα και την πίστη στην Πατρίδα…

Eδω η φιλοσοφία δεν γίνεται θεραπαινίδα της πολιτικής αλλά ελεύθερος λόγος…

… Για τους νέους που έχουν την δύναμη να ξεχωρίζουν την αληθινή από την ελευθερία από το γυμνό ονομά της…»

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

«Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ στη ΣΠΑΡΤΗ. Άφιξη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και της ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΣΑΤΣΟΥ και υποδοχή από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. Ο Δήμαρχος της ΣΠΑΡΤΗΣ καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ απευθύνει χαιρετισμό. Ακολουθούν πλάνα του επίσημου γεύματος που παραθέτει ο Δήμαρχος της ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συζύγου του στο ξενοδοχείο «Ξενία» μετά τη λήξη του Συμποσίου Φιλοσοφίας που λαμβάνει χώρα στη ΣΠΑΡΤΗ. Προσφώνηση του Δημάρχου και αντιφώνηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της ΣΠΑΡΤΗΣ ανακηρύσσει τον Ακαδημαϊκό ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟ επίτιμο δημότη της πόλης, απονέμοντάς του το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει ομιλία σε συγκεντρωμένους μαθητές στην πλατεία του Δημαρχείου της πόλης».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις