ΣΠΑΡΤΗ. Εκδήλωση στη μνήμη των «118» εκτελεσθέντων στο Μονοδέντρι (26/11/1943) με τίτλο «Μνήμες 26ης Νοεμβρίου 1943: η Σπάρτη θυμάται (;)» θα πραγματοποιήσει η Πνευματική Εστία Σπάρτης με τη συνεργασία του Ν.Π. Πολιτισμού, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου (12:30) στον χώρο του Α’ Νεκροταφείου Σπάρτης.

Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχτηκε ως τόπος της εκδήλωσης αφού εκεί μεταφέρθηκαν οι σοροί των εκτελεσθέντων.

Σκοπός της εκδήλωσης

Να υπογραμμιστεί πως «σκοπός της εκδήλωσης είναι και η επαναφορά και ενίσχυση του αιτήματος πολλών απογόνων των εκτελεσθέντων για την ανέγερση ενός κενοταφίου (ή, καλύτερα, πολυανδρίου -δημοσίου σήματος) για τους «118», στον χώρο του ιστορικού Α΄ νεκροταφείου -τόπο της τελευταίας πράξης του δράματος», όπως αναφέρουν από την Πνευματική Εστία, «πέραν της επιθυμίας μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα του πιο τραγικού συμβάντος στην πρόσφατη ιστορία της πόλης».

Σε παράλληλο επίπεδο υπάρχει η επιθυμία, «…και με αφορμή το πιο εμβληματικό του “σήμα”, να καταδειχθεί η ανάγκη αντιμετώπισης του Α΄ νεκροταφείου ως μνημείου της ιστορίας της σύγχρονης πόλης».

Δημόσιο(ν) σήμα

«….τιθέασιν οὖν ἐς τὸ δημόσιον σῆμα, ὅ ἐστιν ἐπὶ τοῦ καλλίστου προαστείου τῆς πόλεως, καὶ αἰεὶ ἐν αὐτῷ θάπτουσι τοὺς ἐκ τῶν πολέμων, πλήν γε τοὺς ἐν Μαραθῶνι· ἐκείνων δὲ διαπρεπῆ τὴν ἀρετὴν κρίναντες αὐτοῦ καὶ τὸν τάφον ἐποίησαν…»

«…ἀνδρῶν ἀγαθῶν ἔργῳ γενομένων ἔργῳ καὶ δηλοῦσθαι τὰς τιμάς, οἷα καὶ νῦν περὶ τὸν τάφον τόνδε δημοσίᾳ παρασκευασθέντα ὁρᾶτε…»

(Θουκιδίδου Ιστοριών Β’)

Σημείωση: Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας η ηθική υποχρέωση για την προστασία της δημόσιας υγείας όλων όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.

Επειδή πρόκειται για δημόσιο, υπαίθριο χώρο, οι διοργανωτές δεν έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν τα προβλεπόμενα για άλλους χώρους πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικά τεστ). Κάνουν, όμως, έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση των επιβεβλημένων αποστάσεων (2 μέτρων) και της συνεχούς χρήσης μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις