ΣΠΑΡΤΗ. Κάποιοι ίσως αναγνωρίζετε τους εαυτούς σας γύρω από το άγαλμα του Λεωνίδα. Είναι το 1970 και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός αποκαλύπτει το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα.

Το θέμα έχει αναρτήσει η στο facebook ο Ηλίας Περγαντής και γράφει:

«Πρόσφατα είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου ένα σημαντικό ιστορικό φωτογραφικό αρχείο. Φωτογραφίες από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Λεωνίδα στο στάδιο της πόλης μας! Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1970 από τον Στυλιανό Παττακό, Υπουργό Εσωτερικών της τότε Κυβέρνησης του Γ. Παπαδόπουλου.

Είναι φωτογραφίες που δεν έχω δει ξανά και τις θεωρώ ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την πόλη. Το άγαλμα του Λεωνίδα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία επίσκεψης των τουριστών της Σπάρτης και είναι εμβληματικό για τον κάθε Σπαρτιάτη ανεξαρτήτως.

Σας παραθέτω μία ενδεικτική φωτογραφία από τις 10άδες που έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό θα ετοιμάσω μία πολύ πιο αναλυτική παρουσίαση».

Ο Στυλιανός Γ. Παττακός (8 Νοεμβρίου 1912 - 8 Οκτωβρίου 2016) ήταν Έλληνας καθαιρεθείς Αξιωματικός (Υποστρατηγος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967. Κατά την επταετή Στρατιωτική Δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών (1967-1971) και Α΄ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-1973). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο Πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, για λόγους υγείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις