ΝΕΑΠΟΛΗ. «Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα με Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3993),

η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο μεταξύ Κυθήρων και Νεάπολης Βοιών διεξήχθη στις 24- 27 Σεπτεμβρίου τ.έ., με χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ και την τεχνολογία υποβρύχιας επισκόπησης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα που ανελκύστηκαν, δειγματοληπτικά, βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης και μελέτης

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 960/8.11.2021 Ερώτησης του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα «Ναυάγιο κλασικών χρόνων μεταξύ Κυθήρων και Νεάπολης Βοιών», από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη της οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, στην απάντηση αναφέρεται:

«Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα με Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3993), η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο μεταξύ Κυθήρων και Νεάπολης Βοιών διεξήχθη στις 24- 27 Σεπτεμβρίου τ.έ., με χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ και την τεχνολογία υποβρύχιας επισκόπησης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για ναυάγιο κλασικών χρόνων, που είχε εντοπισθεί το 2019 στο στενό Κυθήρων – Νεάπολης σε βάθος 222 μ. στο πλαίσιο της οπτικής διασκόπησης για την καλωδίωση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη Βοιών.

Τα ευρήματα που ανελκύστηκαν, δειγματοληπτικά, βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης και μελέτης. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω, θα εκτιμηθούν οι δράσεις ανάδειξης τους και αξιοποίησης των πληροφοριών που προσφέρουν.

Επιπλέον, στη διερεύνηση που γίνεται, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, για την καλωδίωση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη Βοιών, εντοπίστηκε ένα ακόμα νεώτερο, μεταλλικό ναυάγιο στην περιοχή του κόλπου της Κισάμου.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις