ΣΠΑΡΤΗ. Με τη συμμετοχή της Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Δήμων με Μνημεία UNESCO (26 – 28/11/2021), στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι 18 Δήμων- 9 δια ζώσης, οι υπόλοιποι παρακολούθησαν το συνέδριο διαδικτυακά.

Αρμοδίως αναφέρθηκε:

«Το συνέδριο ήταν μία πρωτοβουλία του Δήμου Μετεώρων, στην οποία είχε ανταποκριθεί άμεσα η αντιδήμαρχος κα Γεωργία Αναστασοπούλου – Ζαχαράκη συμβάλλοντας με προτάσεις και ιδέες για τους σκοπούς και τις δράσεις του. Η πρώτη επαφή για τη διοργάνωση του συνεδρίου είχε πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2019 αλλά λόγω της πανδημίας covid-19, η πραγματοποίησή του κατέστη δυνατή φέτος.

Τον Δήμο Σπάρτης εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Γεωργία Αναστασοπούλου – Ζαχαράκη και ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Κονίδης. Τους συνέδρους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λύπας. Η Γ. Ζαχαράκη στην ομιλία της παρουσίασε στους συμμετέχοντες τόσο τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1989, όσο και το γενικότερο πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Σπάρτης με ιδιαίτερη αναφορά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς του χώρους. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και από οπτικοακουστικό υλικό για τον Μυστρά και το Δήμο Σπάρτης.

Στο τέλος των εργασιών αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει και θα προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία φορέα Δήμων με Μνημεία UNESCO, ενώ το 2ο Συνέδριο αποφασίστηκε να διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2022 στην Πάτμο.

Το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης πρόσφατα αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Συνεργασίας της κοινής προωθητικής ενέργειας των Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την ανάδειξη των Μνημείων και την προώθηση διαδρομών πολιτισμού ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει θετικό πρόσημο τόσο στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, όσο και στην σύσφιξη των σχέσεων και στην διάδοση της παράδοσης του κάθε τόπου.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις