ΣΠΑΡΤΗ. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης, επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση», απαντά στον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Σπάρτης και τις λύσεις που προκρίνονται από την Δημοτική Αρχή.

«Ολιγωρείτε…»

Ο πρώην Δήμαρχος Σπάρτης, εγκαλεί τον Πέτρο Δούκα για ολιγωρία και τον καλεί να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (8/12) για μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο «…όπου πλέον υπάρχει».

Τα διαλαμβανόμενα στην ανακοίνωση Δούκα, κατά τον κ. Βαλιώτη αποσκοπούν στον «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αλλά και την συγκάλυψη όσων ευθυνών ο Δήμος έχει».

«Νομική - αστική διεκδίκηση»

Δεν πρέπει να διαφύγει τής προσοχής μας και η έμμεση προτροπή του Βαγγέλη Βαλιώτη προς τη Δημοτική Αρχή για προσφυγή στη Δικαιοδύνη κατά της αναδόχου εταιρείας, «…περί μη τήρησης των συμφωνηθέντων για την κατάσταση που προήλθε ο Δήμος μας, οι συνδημότες μας αλλά και οι εργαζόμενοι στο τμήμα καθαριότητας».

Αναφέρει ο Βαγγέλης Βαλιώτης:

«Με έντονο προβληματισμό διαβάσαμε την ανακοίνωση του κ. Δημάρχου σχετικά με το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει τον Δήμο μας.

Όλοι γνωρίζαμε την υπογραφή σύμβασης της ΤΕΡΝΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΦΟΔΣΑ στις 29/1/21, από την οποία προβλεπόταν η υποχρέωση της ΤΕΡΝΑ να δεχτεί τα απορρίμματα του Δήμου μας σε 10 μήνες, δηλαδή την 1/12/21, χρόνος που φαινόταν ότι δεν επαρκεί αφού όλα ήταν και είναι πολύ πίσω κατασκευαστικά, από πλευράς αδειοδοτήσεων αλλά και δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Σαν παρελθούσα δημοτική αρχή, κατά την ημέρα παράδοσης –παραλαβής προβήκαμε σε πλήρη ενημέρωση για το πού βρίσκεται η κατάσταση, αναφέροντας με λεπτομέρειες τα προβλήματα και τις διαφαινόμενες καθυστερήσεις, στην κατασκευή των εργοστασίων από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Μάλιστα τότε ο κ. Δήμαρχος, στις προγραμματικές του ανακοινώσεις στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου 2019, τόνισε ότι ήταν έτοιμες οι προτάσεις για όλο το θέμα των απορριμμάτων από τον τότε αντιδήμαρχο καθαριότητας και τον ειδικό συνεργάτη του.

Σχέδιο 27 μήνες μετά, ακόμη αναμένουμε…

Αν και την προηγούμενη μέρα από την ανακοίνωση του κ. Δημάρχου υπήρξε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο όπου πλέον υπάρχει – και όχι εναπόθεση τους στον παράνομο ΧΑΔΑ Αφυσσού, ο κ. Δήμαρχος προέβη σε εκ νέου αοριστίες που απέχουν από το πρόβλημα και γεννούν εύλογες ανησυχίες!

Ξαφνικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει διάφορα πλάνα: Plan A, Plan B, Plan C, και Plan D που μοναδικό σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αλλά και την συγκάλυψη όσων ευθυνών ο Δήμος έχει.

Θα περιμέναμε στην ανακοίνωση του κ. Δημάρχου να αναφέρεται ως πρωταρχικό σενάριο, η παράγραφος που περιγράφει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Σπάρτης που υπάρχει από το 2016 και που πρόσφατα τον Νοέμβριο του έτους 2021 επικαιροποιήθηκε, και αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.

Είναι αυτό που μιλά για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση σε ξεχωριστούς κάδους, διαχείριση οργανικού με όσο το δυνατόν λιγότερο υπόλειμμα και που εντάσσεται στη φιλοσοφία των μηδενικών αποβλήτων στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

Δυστυχώς από τα πολλά σχέδια το μόνο έτοιμο ήταν το PLAN C που για ακόμη μια φορά στέλνει τα απορρίμματα στο ΧΑΔΑ Αφυσσού και μάλιστα με περιεχόμενο σχεδόν το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών, αφού μειώθηκαν τα ανακυκλώσιμα στους 500 τόνους ετησίως (από 2500 τόνους που τα παραδώσαμε), κάτι που καθιστά τον Δήμο Σπάρτης στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα ουραγό της ανακύκλωσης, και που ακόμα μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση είτε τύπου Α είτε Β, με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να «κόβουν» βόλτες στο ΚΔΑΥ Τρίπολης που από 0€ κόστος διαχείρισης, κοστίζει υπέρογκα ποσά χρεώνοντας τους δημότες.

Επανειλημμένως τα έχουμε τονίσει όλα αυτά αλλά… προφανώς “δεν ιδρώνει κανενός το αυτί”.

Αγνοούνται τόσο καιρό οι αμέτρητες εκκλήσεις μας για ‘’νόμιμη λύση’’ μεταφέροντας τα απορρίμματά του Δήμου σε αδειοδοτημένες μονάδες - μιας και πλέον αυτές είναι υπαρκτές από το έτος 2019.

Πράγμα που σήμερα η πόλη και τα χωριά μας, δεν θα αντιμετώπιζαν αυτή την κατάσταση!!

Κύριε Δήμαρχε, ενώ ήταν όλα γνωστά, υποχρεούστε πλέον να πράξετε όσα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στις 8/12/2021.

Αφορά την αναμόρφωση προϋπολογισμού για την δημιουργία κωδικών (α) ‘’Υπηρεσίες Διαλογής-Ανάκτησης Ανακυκλώσιμων Υλικών’’ και (β) ’’Υπηρεσίες μεταφόρτωσης και μεταφοράς σύμμεικτων στερεών απόβλητων’’.

Θυμάστε ή ήδη ξεχάσατε την απόφαση του σώματος αλλά και της οικονομικής επιτροπής;

Αφήστε πάλι τα επικοινωνιακά τερτίπια – δεν επαρκούν πλέον, έπρεπε να ήσασταν προετοιμασμένος και δεν ήσασταν… και δυστυχώς ακόμη και τώρα ολιγωρείτε!

Άμεσα - τώρα, συνεργαστείτε με τους συναρμοδίους φορείς, υλοποιήστε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και καθαρίστε τον Δήμο – μπορείτε να το κάνετε!

ΥΓ- Ευελπιστούμε στη νομική - αστική διεκδίκηση του Δήμου Σπάρτης προς την ανάδοχο εταιρία περί μη τήρησης των συμφωνηθέντων για την κατάσταση που προήλθε ο Δήμος μας, οι συνδημότες μας αλλά και οι εργαζόμενοι στο τμήμα καθαριότητας!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις